zondag, 27. november 2005 - 15:12

Ajax verliest na fout arbiter

Diep in blessuretijd leek Ajax dan alsnog op gelijke hoogte te komen, maar de Belgische scheidsrechter Johan Verbist zette alsnog een streep door de Amsterdamse rekening. Daardoor leed Ajax de tweede achtereenvolgende 1-0 nederlaag in een uitduel en wordt het leed voor trainer Danny Blind alsmaar groter.

Het duel tegen FC Utrecht was niet best, maar zoals alle confrontaties tussen beide ploegen werd er wel veel strijd geleverd. Ajax, dat basisdebutant Edgar Manucharyan, al na een kwartier zag afhaken, kon nauwelijks een vuist maken.

Maar ook Utrecht had weinig kansen. Het enige doelpunt van de wedstrijd in de 59e minuut kwam uit de lucht vallen. Een corner van Ricky Kruys caramboleerde bij Dwight Tiendalli. De ex-Ajacied controleerde de bal op de borst en volleerde met links binnen: 1-0.

Drie minuten later had Utrecht-captain Jean-Paul de Jong veel geluk dat hij op het veld mocht blijven staan na een aanslag op de benen van de doorbrekende Markus Rosenberg. Een kwartier voor tijd moest ook doelman Joost Terol van de thuisclub voortijdig naar de kant met een hevig bloedende hoofdwond, nadat hij werd geraakt door de linkerschoen van Nigel de Jong. A

jax werd in de slotfase sterker en in de vierde minuut van de blessuretijd leek dan toch de 1-1 te vallen. Een vrije trap van Wesley Sneijder werd binnengetikt door invaller Ioannis Anastasiou. Scheidsrechter Johan Verbist had echter een overtreding geconstateerd van Nigel de Jong op Edson Braafheid. De tv-beelden wezen juist het omgekeerde uit. Daardoor blijft Ajax in mineur en zou het vandaag zelfs zomaar naar plaats 9 kunnen zakken. Utrecht passeert de Amsterdamse ploeg en klimt naar positie 6.