donderdag, 8. december 2005 - 6:44

Ajax wint een punt, maar verliest Maduro

Ajax heeft in ieder geval geen sportieve schade opgelopen bij de uitwedstrijd tegen Arsenal (0-0). De vraag is alleen wel hoe erg Hedwiges Maduro, die na een half uur het veld moest verlaten met een enkelblessure, er aan toe is.

Ajax begon met Thomas Vermaelen en Johnny Heitinga in de verdediging. Maduro was doorgeschoven naar het middenveld, wat Nigel de Jong, die gisteren liet weten zijn aflopende contract in Amsterdam niet te willen verlengen, zijn plaats kostte. Volgens trainer Danny Blind had de keuze van De Jong niets te maken met de opstelling van vandaag.

De eerste mooie aanval van de avond werd opgezet door Ajax. Markus Rosenberg wist na twaalf minuten Nourdin Boukhari te vinden, maar die zag zijn schot geblokt worden. Er was ook pech voor de ploeg van Blind. Al na een kwartier moest Zdenek Grygera vervangen worden, omdat hij nog groggy was van een harde bal tegen het hoofd. Hatem Trabelsi nam de rechtsbackpositie in, waardoor Heitinga naar het centrum van de verdediging verhuisde.

Arsenal kreeg na zeventien minuten een kans, toen Quincy Owusu-Abeyie een corner voor zijn voeten kreeg. De oud-aanvaller van Ajax reageerde echter niet snel genoeg, zodat Heitinga kon opruimen. Binnen het half uur kreeg Ajax een nieuwe zware tegenslag te verwerken. Maduro kon na 28 minuten niet verder na een smerige tackle van Alexander Hleb. De enkelblessure zag er ernstig uit en het is nog niet duidelijk, hoe lang de middenvelder er uit zal liggen. Hij werd vervangen door: Nigel de Jong.

Ajax had in de eerste helft het betere van het spel. Arsenal, dat met een vreemdelingenlegioen speelde, grossierde in balverlies. Toch hadden de Londenaren vlak voor rust op voorsprong moeten komen. Thierry Henry mocht een strafschop nemen na een vermeende overtreding van Tomás Galásek op Antonio Reyes. De Fransman schoot de bal echter naast het doel van keeper Maarten Stekelenburg.

In de tweede helft had Arsenal een paar keer geluk dat eerst Steven Pienaar, toen Rosenberg en later Ryan Babel ten onrechte in kansrijke positie werden teruggevlagd voor buitenspel. Aan de andere kant mocht Ajax niet klagen, toen invaller Robin van Persie zich in de 82ste minuut langs drie Ajacieden wurmde, maar op Stekelenburg stuitte. Ook Rosenberg kreeg een goede kans, toen Arsenal-verdediger Senderos zomaar de bal in zijn voeten schoot. De Zweed mikte echter te hoog.

Het gelijkspel verandert niets aan de stand in poule B. Arsenal is groepswinnaar en Ajax is tweede. FC Thun, dat met 0-0 gelijkspeelde bij Sparta Praag gaat UEFA Cup-voetbal spelen.