vrijdag, 13. mei 2005 - 12:19

Al vijf jaar onschuldig vast

Lelystad

'Het is een nachtmerrie. De hele familie slaapt er niet meer van. Wij weten dat hij het niet gedaan heeft'. Dhr. Spaans, schoonvader van Ernest Louwes, vertelt emotioneel zijn verhaal.

Met zijn actie voor het gerechtsgebouw te Lelystad, wil hij aandacht vragen voor het onrecht dat zijn schoonzoon wordt aangedaan.

Fiscaal-jurist Ernest Louwes werd in 1999 tot twaalf jaar cel veroordeeld voor het doodsteken van zijn cliënte Jacqueline Wittenberg wonende in Deventer. Hij zou uit zijn geweest op het fortuin van de weduwe. Na vrijspraak door de rechtbank in Zwolle werd hij wel schuldig geacht door het hof in Arnhem.

'Al vijf jaar zit hij onschuldig vast in de gevangenis', vertelt dhr. Spaans. 'De bewijzen tegen hem kloppen van geen kant. En nu na vijf jaar komen ze op de proppen met een druppel bloed, gevonden op de blouse van het slachtoffer. Het DNA zou overeenkomen met het DNA van mijn schoonzoon'.

Volgens Knoops, de advocaat van Ernest Louwes zijn er grove fouten gemaakt in de hele procedure. Ontlastend materiaal dat buiten het strafdossier is gelaten, en het mes waarmee de weduwe vermoord zou zijn werd als bewijs losgelaten. Ditzelfde mes was juist de aanleiding voor het herzieningsverzoek bij de Hoge Raad. Nu bleek dat dit mes noch sporen van DNA van het slachtoffer, noch van de verdachte bevatte.

Dhr. Spaans is ten einde raad. 'Of er aan deze nachtmerrie ooit een einde komt weet ik niet,' zegt hij, 'wel weet ik dat het iedereen kan overkomen. Als de politie fouten maakt en er niet voor uitkomt, en als het lijkt alsof alle bewijzen tegen je zijn, dan belandt je in de gevangenis. Je staat als familie machteloos aan de kant. Maar Ernest is al vijf jaar van z’n leven kwijt.'

Foto: Fotobureau Tiernego


Provincie:
Tag(s):