zondag, 24. juli 2005 - 16:08

Alonso ontvangt cadeautje in Grand Prix Duitsland

Fernando Alonso reed vandaag naar een eenvoudige zege toe, nadat titelrivaal Kimi Raikkonen zijn wagen opnieuw aan de kant moest zetten na technische problemen. De strijd om de tweede plaats ging lange tijd tussen Schumacher, Button en Montoya. Echter kon Michael Schumacher de snelheid niet meer bijhouden, waardoor de regerend wereldkampioen genoegen moest nemen met een vijfde plaats. Montoya redt de eer van McLaren-Mercedes met een tweede podiumplaats, terwijl Button met zijn B·A·R Honda derde wordt.

Bij de start weet Fernando Alonso, vanaf de derde positie, meteen de rijders van de eerste startrij aan te vallen. Jenson Button valt meteen terug tot achter de Spanjaard, terwijl pole-man Kimi Raikkonen Alonso nog weet af te houden. Ook Michael Schumacher profiteert ten koste van Button. De als vierde gestartte Fisichella is de tegenvaller en valt terug tot de achtste plek. Beide Minardi’s klimmen heel goed op, met Albers op de twaalfde en Doornbos op de veertiende plek.

Echter zijn er al veel problemen in de eerste ronde. Zowel Sato, Trulli als Webber komen meteen naar binnen voor een pitstop, waarbij de race voor Mark Webber meteen over is. Rubens Barrichello, gestart vanaf een vijftiende plek, raakt in de hairpin Sauber rijder Felipe Massa. Niet veel later gaat mede-Sauber rijder Jacques Villeneuve in de fout bij Robert Doornbos. Villeneuve crasht in de achterkant van de gloednieuwe Minardi-rijder. Beiden moeten meteen naar de pits om de schade te herstellen. Robert Doornbos verwisselt hierbij een beschadigde band, maar krijgt ook brandstof. Later wordt hij door deze teamfout bestraft met een stop-and-go-penalty van 10 seconden.

Tiago Monteiro vangt in de veertiende ronde de eerste reguliere pitstopreeks aan vanaf de vijftiende plaats, vlak achter zijn teammaatje en Christijan Albers, die een dertiende plaats vanaf de start goed weet vast te houden. Een vijftal rondjes later komt Albers binnen voor zijn eerste pitstop en verliest hierbij vijf plaatsen aan coureurs die nog moeten stoppen voor brandstof.

Ondertussen weet leider Kimi Raikkonen de voorsprong op de nummer twee Fernando Alonso uit te breiden. Als beide coureurs voor een eerste keer hebben gestopt is het verschil zo’n 10 seconden. Michael Schumacher en Jenson Button blijven de derde respectievelijk vierde plaats bezetten, terwijl Montoya vanaf de laatste plaats al is opgeklommen naar de vijfde plaats.

Christijan Albers profiteert als Villeneuve opnieuw betrokken is bij een ongeluk, ditmaal kan het echter niet zijn schuld worden genoemd. De Canadees wordt niet gezien door Jordan-rijder Tiago Monteiro als Villeneuve hem buitenom probeert in te halen in de hairpin van de Hockenheimring. Albers komt hiermee op de zestiende plaats, terwijl teamgenoot Doornbos door zijn straf op de laatste plaats racet.

We schrijven ronde 35 van de 67 ronden tellende race als het noodlot voor de zoveelste maal toeslaat voor Kimi Raikkonen. De snelheid gaat plots uit de McLaren, waardoor de Fin noodgedwongen de MP4-20 aan de kant moet zetten. Fernando Alonso lijkt opnieuw een cadeautje te krijgen, hoewel de helft van de race nog moeten worden verreden. Echter lijkt de Spanjaard zo goed als verzekert doordat het gat met de nummer twee, Michael Schumacher, maar liefst 35 seconden bedraagt.

De strijd voor de tweede plaats kan wèl spannend genoemd worden, aangezien Button en Montoya aandringen achter de regerend wereldkampioen. Button pakt dan ook niet veel later die plaats van Schumacher over, hoewel hij twee ronden later meteen de pits in duikt. Ook Schumacher gaat snel naar binnen en pas 10 ronden voor het einde gaat Montoya naar binnen voor een laatste pitstop.

Doordat Montoya lang doorrijdt komt hij na zijn pitstop voor Button terug, terwijl Schumacher als vierde moet aansluiten en bovendien de hete adem in zijn rug voelt van Fisichella en Ralf Schumacher. Giancarlo Fisichella weet na aandringen nog voorbij Schumacher te steken in de eennalaatste ronde.
Categorie:
Tag(s):