zondag, 3. april 2005 - 15:09

Alonso wint Grand Prix van Bahrein

Fernando Alonso heeft zondagmiddag zijn tweede overwinning in de derde race van het seizoen gepakt. In Bahrein reed de Spanjaard alweer een snelle, degelijke race waarbij hij alleen gedurende de pitstops van de leidersplaats terugviel. Het was de 100ste Grand Prix overwinnig voor de Renault motor. De eerste winst dateert uit de Grand Prix van Frankrijk op Dijon in 1979. Jean Pierre Jabouille won toen voor het eerst met een turbo voor Gilles Villeneuve in de Ferrari die een spectaculair gevecht leverde met Jabouilles'teamgenoot Rene Arnoux.

Bij de start deden er zich geen opvallende acties voor. De als derde gestartte Trulli kwam langzij de Ferrari van Schumacher, die hem bij het ingaan van de eerste bocht toch achter zich kon houden. Totdat de versnellingsbak van de Ferrari problemen op ging leveren bleef Trulli achter de Duitser. Christijan Klien kreeg z'n Red Bull niet gestart en gaf er in de pits de brui aan.

In de 11e ronde sloeg de bak van Schumacher's Ferrari vast waardoor hij een uitstapje buiten het asfalt maakte. Na een manoeuvre kwam hij weer terug op de baan, waarna de regerend wereldkampioen in de pits opgaf. Daarmee staat hij met 2 punten 13e in het klassement.

Rubens Barrichello moest door een motorwissel vandaag helemaal achteraan starten. In de eerste ronden rukte hij op tot de 11 plaats maar deze pace kon de nieuwe F2005 niet bijhouden. In de eindfase van de race werd hij ingehaald door De la Rosa en Button. Leider Alonso zette hem zelfs nog op een ronde. De Braziliaan finishte uiteindelijk buiten de punten op een 9e plaats. Het is heel lang geleden dat een nieuwe Ferrari zo'n slecht debuut maakte....

Montoya's vervanger Pedro de la Rosa reed een oersterke race waarin hij veel van z'n kunnen liet zien door prachtige gevechten. Gestart vanaf de 8ste plaats knokte hij onder andere met Button, Heidfeld en Webber. De laatste ronden leverde De la Rosa een prachtig gevecht om de 5e plaats met webber. Hij weet de Williams 2 ronden voor de finish in te halen.

Teamgenoot Kimi Raikonnen scoorde McLaren's eerste podiumplaats van het jaar. De Fin had net als De la Rosa problemen met de balans van de wagen waardoor rempunten werden gemist.

Ook de Toyota's reden een uitstekende race. De wagens zijn sterk verbeterd ten opzichte van vorig jaar toen de wagens amper in de punten reden en bij de start vaak problemen hadden. Trulli wist na uitval van Schumacher plaats 2 vast te houden en Ralf Schumacher werd wederom 4e.

Onze landgenoot Christijan Albers maakte een goede start mee. Hij haalde de twee Jordan's voor hem in en probeerde buiten de ideale lijn zijn positie te behouden. Omdat Coulthard, die voor de Jordan's reed, eerder moest remmen voor een bocht reed Albers zijn voorvleugel kapot tegen de Red Bull. Direct daarna moest hij de pits in om een nieuwe neus op te halen. Hij finishte uiteindelijk als 13e en laatste, teamgenoot Friesacher kwam hij door z'n extra pit stop niet meer tegen. Wel zette hij snellere tijden op de klokken dan de Oostenrijker.