zondag, 3. juli 2005 - 15:36

Alonso wint met overmacht GP van Frankrijk

De ‘Grand Prix de France 2005’ weet Fernando Alonso met grote overmacht te winnen. Pas 12 seconden later finisht Kimi Raikkonen op de tweede plaats, echter wist de Fin met een prachtige strategie op te klimmen vanaf een dertiende startplaats. Michael Schumacher eindigt met zijn Ferrari opnieuw op het podium met een derde plek.

Bij de eerste ‘fatsoenlijke’ race sinds drie weken, weet Michelin meteen de orde te herstellen, hoewel het Bridgestone-team in de naam van Ferrari zich ook zeker goed heeft herstelt. Bij de start weet pole-sitter Fernando Alonso meteen een enorm gat te trekken, waarbij de Renault-rijder na vijf rondjes al een voorsprong heeft van maar liefst zeven seconden.

Jarno Trulli leidt de rest van het veld, met beide Ferrari’s vlak achter zich. Pas vanaf de zestiende plek valt even een gat naar Karthikeyan en vervolgens Albers die twee plekken heeft gewonnen bij de start. Monteiro en Friesacher sluiten het veld.

Na 18 ronden vinden de eerste pitstops plaats bij de kop van het veld. Jarno Trulli en Michael Schumacher van plek twee en drie komen tegelijk binnen. Schumacher haalt de Italiaan in de pits in, maar krijgt dat ook minder brandstof mee. Twee ronden later gaat ook leider Fernando Alonso, die op dat moment een voorsprong heeft van maar liefst 30 seconden op nummer twee: Juan-Pablo Montoya.

Na 22 ronden zijn alleen beide McLarens nog niet gestopt. Montoya op de derde plaats en Raikkonen op de vierde duiden hiermee aan dat beide rijders zeker niet licht gekwalificeerd zijn. Door het lange wachten van McLaren weet Montoya na zijn pitstop nèt voor Schumacher op de derde plaats terug op de baan te komen. Kimi Raikkonen pit twee ronden later eveneens van P2 en komt ook terug op die positie.

Na een eerdere uitvalbeurt van Christian Klien, vanwege een gebrek aan benzinedruk, valt halverwege de race ook Felipe Massa uit, hij met hydraulische problemen. Teleurstellend kan de race van beide Minardi-coureurs genoemd worden. Zowel Patrick Friesacher en even later Christijan Albers verlaten de race door problemen met de linkerachterband.

Fernando Alonso weet ook na zijn eerste pitstop snellere rondetijden te rijden dan alle anderen en kan hierdoor ook opnieuw een veilige tweede pitstop maken. Echter is McLaren het team dat excelleert in de strategie ditmaal. Montoya klom vanaf de achtste plaats op naar de derde, terwijl Raikkonen naar de tweede plaats rijdt vanaf een dertiende startplek. Echter blijft het voorlopig een droom van het Britse team om twee wagens op het podium te hebben als Montoya uitvalt en Michael Schumacher hierdoor naar een podiumplaats racet.

Alonso, Raikkonen en Schumacher moeten met nog zo’n 20 ronden te gaan allemaal nog één keer de pit in. Alonso en Schumacher doen beiden een drie-stop-strategie, terwijl Kimi met een twee-stopper de race reed.

De volgende race vindt volgende week alweer plaats op het circuit van Silverstone voor de Grand Prix van Groot-Brittannië.

Uitslag race Grand Prix Frankrijk

pos=1.naam=ALO1:31:22.23310
pos=2.naam=RAI+ 11.8058
pos=3.naam=MSC+ 1:21.9146
pos=4.naam=BUT+ 1 ronde5
pos=5.naam=TRU+ 1 ronden4
pos=6.naam=FIS+ 1 ronden3
pos=7.naam=RSC+ 1 ronden2
pos=8.naam=VIL+ 1 ronden1
pos=9.naam=BAR+ 1 ronden0
pos=10.naam=COU+ 1 ronden0
pos=11.naam=SAT+ 1 ronden0
pos=12.naam=WEB+ 2 ronden0
pos=13.naam=MNT+ 3 ronden0
pos=14.naam=HEI+ 4 ronden0
pos=15.naam=KAR+ 4 ronden0


pos=16.naam=MON+ 24 ronden0
pos=17.naam=ALB+ 33 ronden0
pos=18.naam=FRI+ 37 ronden0
pos=19.naam=MAS+ 40 ronden0
pos=20.naam=KLI+ 69 ronden0
Categorie:
Tag(s):