zaterdag, 9. juli 2005 - 20:35

Amsterdam heeft grootste brug

Amsterdam

In Amsterdam is zaterdagmiddag de grootste fiets- en voetgangersbrug in Nederland geplaatst. Onder het toeziend oog van Burgemeester Cohen en wethouder Stadig van Stedelijke Ontwikkeling, die het startsein gaven, werd begonnen met de operatie die totaal 12 uur in beslag nam. Van de brug, die tot dan toe nog bekend stond als ‘Brug 2013’, werd ook meteen de definitieve naam onthuld: ‘de Nescio-brug’.

De Nescio-brug, die IJburg via het Amsterdam-Rijnkanaal met Oost/Watergraafsmeer verbindt, heeft een totale lengte van 780 meter. Het Amsterdam-Rijnkanaal, één van de drukste vaarroutes van Europa, was twaalf uur gestremd in verband met de plaatsing.

Hiermee is er een kortere fietsverbinding tussen het vaste land van Amsterdam en IJburg bijgekomen. Als de brug eind 2005 wordt opengesteld, dan is er een directe verbinding tussen het Haven- en Steigereiland met de werkgebieden van het Sciencepark, Overamstel en de Zuidas. Daarnaast wordt het Diemerpark, twee keer groter dan het Vondelpark, nu ook zonder omweg bereikbaar voor alle Amsterdammers.

Het brugdeel dat in één keer over het Amsterdam-Rijnkanaal werd geplaatst, is ongeveer 163 meter en weegt 573 ton. De brug is een voor Nederland bijzondere brug, omdat het een hangtuibrug betreft waarvan het dek slechts aan één kant wordt ondersteund. Deze versie van de hangtuibrug is bedacht in verband met de zachte ondergrond in de omgeving.

Brug 2013 hangt tien meter boven het kanaal en is uitsluitend voor fiets- en voetgangersverkeer bedoeld. De hoogte, ongeveer tien meter, is nodig om de beroepsvaart op het kanaal vrije doorgang te verlenen. De opritten van de brug zijn 255 en 270 meter lang. Dit zorgt ervoor dat fietsers eenvoudig via de hoge brug naar de overkant kunnen.
De brug wordt in de winter van 2005-2006 voor het publiek geopend. De opritten moeten in de tussentijd nog worden afgemaakt.
Provincie:
Tag(s):