zaterdag, 5. november 2005 - 12:44

Amsterdamse brandweer pas maandag afgelost

Amsterdam

Zaterdagochtend hebben zo’n 125 brandweerlieden van het Amsterdamse korps zich ziek gemeld. Om 08.00 uur hadden ze hun collega’s moeten aflossen na hun 24-uurs dienst. Uit veiligheidsoverweging is de ploeg die afgelost moest worden op de kazerne gebleven, zodat er toch gewoon brandweer beschikbaar is in geval van een calamiteit. Pas maandag zal de ploeg worden afgelost meldt een woordvoerder zondag.

De ‘zieke’ brandweerlieden hebben zaterdag allen een medische controle ondergaan. Mocht blijken dat zij niet echt ziek zijn dat volgt een inhouding op hun salaris.
Ook krijgen de spuitgasten allemaal een brief waarin deze wilde actie wordt afgekeurd. Cohen heeft laten weten dat het brandweerkorps te ver is gegaan door deze actie, om zich te ontrekken aan hun verantwoordelijkheid en zo de brandveiligheid in gevaar te brengen.

De ziekmelding is een reactie op het uitblijven van een akkoord over het afschaffen van het Functioneel Leeftijdsontslag(FLO). Eerder deze week besloten brandweerlieden van de kazerne Rozengracht al tot een wilde staking, waarbij de kazerne geblokkeerd werd met brandweervoertuigen en er alleen nog voor spoed meldingen uitgerukt werd. Ook weigerde de dienstdoende ploeg op oefening te gaan.

Deze FLO-regeling regelt dat werknemers die zwaar werk verrichten, zoals brandweerlieden en ambulancemedewerkers, al op hun 55ste met pensioen kunnen gaan.
Provincie:
Tag(s):