woensdag, 4. mei 2005 - 0:31

André Kuipers smokkelde chocolade paaseitjes mee de ruimte in

Enschede

Kosmonaut André Kuipers smokkelde verleden jaar aan de binnenkant van zijn ruimtepak chocolade-eitjes in plastic zakjes mee de ruimte in. Door de warmte van zijn lichaam waren ze echter totaal gesmolten bij aankomst. Ze waren bedoeld als cadeautje voor de oude bemanning van het ruimtestation ISS. Maar hij durfde ze maar niet meer aan te bieden want de gesmolten paaseitjes waren oneetbaar. Dit is één van de grappige anecdotes die hij vertelt tijdens het geven van dialezingen in het land over zijn ruimtereis.

Kuipers was dinsdagavond te gast in bioscoop Cinestar op uitnodiging van Twentevisie Event. Tijdens een 1,5 uur durende diashow laat hij 256 foto’s zien en vertelt er kleine grappige wetenswaardigheden bij.

Eén van de opvallendste anecdotes was dat elke kosmonaut tegen het rechterachterwiel moet plassen van de bus die hen naar de raket brengt, zo ook ontkwam Kuipers hier niet aan. Dit deed Youri Gagarin als eerste en brengt volgens de Russen geluk. Op dat moment is het ruimtepak dus open.

Officieel is het verboden maar het is een ongeschreven wet dat de kosmonauten na het plassen kleine souveniers en lekkernijen meenemen aan de binnenkant van hun ruimtepak voor de bemanning die afgelost wordt.

Omdat het rond pasen was dacht André dat het leuk was wat paaseitjes mee te nemen. De lichaamtemperatuur aan de binnenkant van zijn ruimtepak deed de chocolade-eitjes echter totaal smelten. Hij durfde de onappetijtelijke partij gesmolten chocola ook niet meer aan de bemanning aan te bieden. Een kleine miscalculatie dus van de verder uiterst sympatieke en boeiend vertellende ruimtearts.

© BON/tekst/foto: Robert Hoetink.
Provincie:
Tag(s):