woensdag, 6. april 2005 - 17:33

Anti-terreuroefening in Amsterdam Arena

Amsterdam

Woensdagmorgen is er rond 11.00 uur in de Amsterdamse Arena begonnen met de grootste rampenoefening ooit. De oefening, die er vooral op gericht is hoe de logistieke aansturing op bestuurlijk niveau wordt uitgevoerd en om te zien hoe de informatie-uitwisseling tussen de betrokken overheden en diensten verlopen duurde tot ca. 19.00 uur.
<BR>Burgemeester Cohen bevond zich tijdens de oefening in de kelder van het Stadhuis om de nodige maatregelen te coördineren. De ‘ramp’ vond plaats tijdens een optreden van Ali B. Op de tribune zat 10.000 man publiek die meespeelden in de oefening.

Om 12.30 uur ontplofte een bom in de Amsterdam ArenA.
De tribunes werden ontruimd, mensen op de tribune kregen via de stadionspeaker instructies en werden gesommeerd het stadion te verlaten.
Het vervolg van de oefening kwam toen iemand belde met de mededeling dat hij na een simpele aanrijding met een busje in een parkeergarage bij de ArenA, een verdachte vracht in het busje aantrof.
Het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht ging hierop af. In afwachting van het resultaat werd het rampterrein nog niet vrijgegeven.
Vervolgens ontplofte een tweede bom in de parkeergarage van de ArenA.

Het scenario voor de oefening begon woensdagmorgen vroeg toen er per fax een dreigbrief bij de AIVD was binnengekomen van een extreme islamistische groepering over een dreigende aanslag vandaag. Onduidelijk was of het ging om één of meer aanslagen.

In Rotterdam is ’s morgens een camper met een verdacht pakket gesignaleerd. Na afzetting van de locatie en onderzoek door het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht (EOC-KL) blijkt het te gaan om een raketwerper.

In de loop van de middag bleek er een gijzeling aan de gang te zijn in de Heineken Music Hall.

De oefening werd door speciale teams gadegeslagen die een verslag maakten van de handelingen van de hulpdiensten.

© BON / FBF.NL
Provincie:
Tag(s):