maandag, 9. mei 2005 - 11:45

'Anti-terreurscanner is troep'

Rotterdam

De anti-terreurscanner van de Amerikanen voor de Belgische lucht- en zeehavens is troep. De scanner kan niet eens het verschil tussen de radioactieve straling afkomstig van een atoombom of zak kattenbakvulling detecteren, zo meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws maandag. De miljarden dollars die de VS na de aanslagen hebben geïnvesteerd in de beveiliging van hun lucht- en zeehavens blijken een maat voor niets.

Het aangekochte materiaal is allesbehalve efficiênt en zelfs onbetrouwbaar, geven ook de Amerikaanse autoriteiten toe. De scanners zouden het verschil tussen de straling afkomstig van een atoombom en de natuurlijke radioactieve straling van pakweg een lading kattenbakvulling of broccoli niet kunnen meten.

In 2006 zullen zeventig van deze nucleaire detectiepoorten worden neergezet in de haven bij Antwerpen. Volgens de Belgische douane is besluiten dat de apparaten onwerkbaar zijn echter toch voorbarig. In Nederland is de douane best tevreden met de vier geleende Amerikaanse nucleaire detectiepoorten. In de Rotterdamse haven waar per jaar 7 miljoen containers binnenkomen, weten de controleurs het verschil wel te meten tussen natuurlijke straling van o.a. broccoli, aardewerk of een atoombom.

Volgend jaar (2006) zullen er aan de Maasvlakte tientallen nieuwe nucleaire detectiepoorten worden geplaatst. Volgens een woordvoerder van de douane zijn de ontwikkelingen hiervoor in een afrondende face en is een bedrijf begonnen aan de bouw. Of de Amsterdamse haven ook wordt voorzien in de toekomst is nog maar de vraag. ©BON
Provincie:
Tag(s):