woensdag, 16. maart 2005 - 12:56

ANWB test parkeergarages

Arnhem

De beste parkeergarage van Nederland is de parkeergarage Centraal in Arnhem die een 10 scoort. Daarna volgen de parkeergarages Maagjesbolwerk ( 9,8) in Zwolle en het Museumplein ( 9,6) in Amsterdam. Het laagst scoren de garages Markthof in Den Haag ( 2,9), Rijnkade in Utrecht (3,6) en de Marktgarage (3,9) in Maastricht. De goedkoopste tarieven gelden in Lelystad (€0,38 per uur) en de duurste in Amsterdam (€3,30 per uur). Gemiddeld kost parkeren in een garage € 1,50 per uur.

Dat blijkt uit een steekproef onder 62 parkeergarages in ons land. De ANWB-onderzoekers reden naar de grotere steden in Nederland, volgden de P-route en namen de eerste de beste parkeergarage waar ze door de borden naar toe werden geleid. De garages werden beoordeeld in het najaar van 2004.
De ideale parkeergarage heeft parkeervakken van 2,5 meter of breder, heeft een doorrijhoogte van 2 meter, is bemand, heeft goede verlichting, en duidelijke bewegwijzering met goed aangegeven vluchtroutes. In de ideale garage rijdt je in een richting, en zijn geen steile hellingen en krappe bochten aanwezig. Verder staan er geen kolommen direct naast de rijroute. Ook heeft een goed scorende garage toiletten, een betaalautomaat met duidelijke instructie en is hij toegankelijk voor rolstoelen.

De uitstraling van de parkeergarages wordt steeds beter. Oude garages ogen vaak somber terwijl de nieuwste parkeergarages meer licht en frisse kleuren hebben. Veel gemeentes en parkeerketens knappen momenteel oude garages op, zodat ze een betere uitstraling hebben en gebruiksvriendelijker worden. Helaas blijkt ook bij nieuwe garages dat dat de vakbreedte niet altijd de prioriteit heeft.
Categorie:
Tag(s):