donderdag, 29. december 2005 - 9:25

'Armoede in Nederland is betrekkelijk'

Den Haag

Het begrip armoede, zoals dat in Nederland nu vaak wordt gebruikt, is volgens minister Zalm betrekkelijk. Dat zegt hij in een reactie op vragen van het Algemeen Dagblad van donderdag naar aanleiding van de vorige maand gepubliceerde cijfers over armoede in Nederland. ‘In Nederland noemen we mensen te snel arm, zegt Zalm. ‘Als je het vergelijkt met de jaren vijftig dan hebben zelfs de mensen met de laagste inkomens nu een hogere welvaart’.

Het aantal Nederlanders met een inkomen van 850 euro netto of minder is volgens de Armoedemonitor 2005 gestegen.
Zalm zegt over de definitie voor arm dat de Wereldbank deze term hanteert voor mensen die moeten rondkomen van 1 Amerikaanse dollar of minder. ‘In Nederland noemen wij iemand ‘arm’ wanneer hij minder dan 105 procent van het sociaal minimum verdient’, aldus Zalm. We moeten in Nederland de armoedegrens dus niet willen optrekken, want dan kom je er nooit vanaf zegt Zalm.

Toch blijkt het voor steeds meer mensen moeilijk om financieel ‘rond’ te komen. Zo schreef het Noordhollands Dagblad gisteren dat het waterleidingbedrijf PWN in Noord- olland in 2005 twee keer zoveel panden heeft afgesloten van water als in 2004. Eén van de grootste redenen van deze verdubbeling is de aanhoudende slechte economie, waardoor mensen moeite hebben om de rekening voor water te voldoen.
Provincie:
Tag(s):