zondag, 5. juni 2005 - 14:44

Authentieke Formule 1-auto's bij de Masters

In het weekend van 11 en 12 juni vind voor de 15e keer in de historie de Marlboro Masters of Formula 3 plaats. Hoofdrace is uiteraard de Formule 3 race op zondagmiddag. Maar er strijden ook veel andere coureurs in andere klasses. Een van de evenementen is de 'Thoroughbred Grand Prix-klasse'. In dit officiële kampioenschap rijden historische Formule 1-auto’s onder toezicht van de FIA.

Een aantal jaar geleden is deze raceklasse gestart door een aantal hobbyisten en is ondertussen uitgegroeid tot een serieus kampioenschap waarin rijders het met historisch Formule 1-materiaal tegen elkaar opnemen. Kenmerken zijn vooral de grote vleugels, brede banden zonder profiel, luchthappers en het fantastische motorgeluid.

De startgrid bestaat onder andere uit auto's van Brabham, Ferrari, McLaren, Lotus en Williams, maar ook de bolides van de kleinere teams zoals RAM, Osella, Copersucar, March en Ensign racen mee. Uiteraard rijden de liefhebbers zo goed mogelijk in de originele uitvoering. Bijvoorbeeld de blauw-witte Brabham BT49, waarmee Nelson Piquet in 1981 wereldkampioen werd. Of de bekende Marlboro-sponsoring op de Alfa Romeo en de McLarens en de groen-witte uitmonstering op de WK-winnende Williams FW08 uit 1982.

Speciale aandacht gaat ongetwijfeld uit naar de deelname van de Nederlandse rijder John Bosch, die als leider in het kampioenschap in de klasse B (auto’s zonder “ground-effect� van 1972 tot 1979) naar Zandvoort komt. Met zijn fantastisch mooie Ferrari 312 T3 uit 1978, de auto waarmee de Canadees Gilles Villeneuve zijn eerste Formule 1-overwinning behaalde, won Bosch eind mei zijn klasse bij de tweede race om het kampioenschap op het Italiaanse circuit van Monza.

Naast het racen zal Bosch samen met René Arnoux, Eddie Irvine en Jacky Ickx een demonstratie geven met vier WK winnende Formule 1 Ferrari’s, die de afgelopen jaren werden bestuurd door Michael Schumacher.

©BON / Foto Ronald Fleurbaaij
Categorie:
Tag(s):