maandag, 5. december 2005 - 11:22

Autogas in de lift

Amstelveen

Voor het eerst in jaren is er in het derde kwartaal meer LPG verkocht. De verkoop van benzine nam hiermee af met 1,3 procent. Diesel nam toe met 1,7 procent in de vergelijkbare periode in 2004. Het totaal aan afgezette motorbrandstoffen is in de eerste negen maanden gelijk gebleven ten opzichte van 2004. Zo blijkt uit vandaag verschenen cijfers van het CBS.

Sinds 1955 is de afzet van motorbrandstoffen gestegen van ca 1,5 miljard liter tot ca 13,6 miljard liter per jaar. Van oudsher is benzine de meest gebruikte brandstof voor wegvoertuigen. Vanaf begin jaren tachtig wint diesel aan populariteit. Sinds 2000 ligt het aandeel van diesel in de totale hoeveelheid afgezette motorbrandstoffen boven de 50 procent. De reden voor de toenemende vraag naar diesel is de voortdurende groei van de transportsector en de toename van het aantal personenauto’s dat op diesel rijdt, maar ook prijseffecten en het fiscale regime voor autobezit spelen waarschijnlijk een rol.

Voor het eerst sinds jaren stijgt de hoeveelheid afgezette LPG in het derde kwartaal van 2005 significant, hoewel het niveau van voor 2004 nog niet is bereikt. De stijging in het derde kwartaal van dit jaar is 8 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2004. In september was deze stijging zelfs meer dan 20 procent.
Categorie:
Tag(s):