vrijdag, 15. april 2005 - 11:07

Autoverkoop blijft dalen

Amstelveen

De verkoop van nieuwe personenauto’s in Europa blijft dalen. Het eerste kwartaal van 2005 zijn er 3,3 procent minder auto’s verkocht in vergelijking met een jaar geleden. In de maand maart daalde de Europese verkopen met bijna 5 procent. Kia blijft pieken. Het eerste kwartaal van dit jaar zijn in Europa 4,1 miljoen personenauto’s verkocht, 3,3 procent minder dan vorig jaar.
<BR>

Als alleen wordt gekeken naar de maartcijfers, dan is er sprake van een 4,7 procent lagere score. Een futloze economie is volgens de organisatie voor Europese autoproducenten ACEA de boosdoener. Een verzachtende omstandigheid is volgens de ACEA dat de paasdagen dit jaar in maart vielen, wat één tot drie werkdagen bij de verkoop heeft gescheeld.

De Nederlandse autoverkoopcijfers wijken niet veel af van het Europees gemiddelde; de eerste drie maanden van 2005 zijn 150.621 auto’s geregistreerd bij de RDW, ofwel 3,4 procent minder dan in 2004. In maart vielen de Nederlandse verkoopcijfers met drie procent terug.
De verkoopdaling in Nederland in het eerste kwartaal valt in het niet bij die in Polen (-33 procent). Maar ook België (-6,1) en Engeland (-7,2) hebben het zwaar voor de kiezen gekregen. De Duitse autoverkoopcijfers zijn 1,9 procent gedaald, terwijl Frankrijk juist een plus laat zien van 3,9 procent.

De Volkswagen Groep blijft in de Europese verkoopcijfers koploper, hoewel ten opzichte van vorig jaar sprake is van een daling met 2,1 procent. De Fiat Groep zag samen met het in moeilijkheden verkerende MG Rover de verkoop met een min van 15 procent het hardst dalen. Kia liet daarentegen een plus zien van liefst 66,5 procent.
Categorie:
Tag(s):