zondag, 10. juli 2005 - 13:31

Avontuur op 4 wielen

Maastricht

Vrijdag 8 juli stopte het unieke evenement Peking Parijs even in Maastricht. De 5 bijna 100 jaar oude auto's zijn dan aan het laatste stukje van de 16.000 kilometer lange tocht bezig. De finish is op 13 juli in Parijs. In 1907 betrof het een uniek evenement. Nu anno 2005 is het nog steeds iets unieks. De auto’s arriveerden in de middag bij het Crowne Plaza Hotel Maastricht. Het was een re-run van de 1907 Great Adventure. Het betrof dezelfde route met dezelfde auto’s als toen.

De 5 wagens reden 16.000 kilometer van Peking naar Parijs. Een daarvan is een Spyker uit 1907 die bestuurd wordt door Stijnus Schotte uit Nieuwerkerk a/d IJssel. Zijn co-piloot is Rob Spyker uit Nieuw Zeeland en tevens familie van de fabrikant van toen. De andere deelnemers komen allen uit de Australische regio.

Op 15 mei werd er gestart in Peking. De finish is op 13 juli in Parijs. Route was door China en de Gobi woestijn, Mongolië, Siberië, Moskou en St Petersburg richting Parijs. Deelnemende auto’s: Spyker 1907, Itala 1907, De Dion Bouton 1912 en 1907 en een Contal driewieler (replica).

De route van nu kent een verschil met de route van 1907, namelijk de stopplaats was destijds in Luik, maar de Nederlandse deelnemers wilden stoppen in Maastricht. Het evenement is opgestart door ABC Australia, die alles filmen en er een 3 uur durende documentaire van maken die reeds aan BBC en National Geographic is verkocht.

Het betreft een uniek evenement, dat nooit meer op deze manier gedaan zal worden. Juist het feit dat een Nederlander met een Nederlandse auto dit avontuur beleeft, maakt het interessant. De Spyker van Stijnus heeft met minimale revisie zonder noemenswaardige problemen die 16.000 km afgelegd. Dat is zelfs voor een moderne auto indrukwekkend!

Bijgaande foto is genomen in voor het Nederlandse Consulaat-Generaal, (St. Petersburg) met de Consul-Generaal dhr. Ed Hoeks.

Meer informatie is te vinden op:

www.spyker2005.nl
www.pekingparis2005.com/inde x.html

© BON Foto Organisatie
Provincie:
Tag(s):