dinsdag, 15. maart 2005 - 12:02

Ayaan Hirsi Ali mag ’Submission II’ maken

Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft dinsdagochtend uitspraak gedaan in het kort geding dat was aangespannen door een aantal moslims tegen Ayaan Hirsi Ali. In deze uitspraak stelt de rechtbank dat de VVD-politica haar toon niet hoeft te matigen in haar uitlatingen over de islam. Ook mag zij een vervolg maken op de film 'Submission, part 1'. Het kort geding was aangespannen, omdat een aantal uitlatingen door de eisers als beledigend en godslasterlijk werd ervaren.

Volgens de moslims die het kort geding hadden aangespannen, heeft Hirsi Ali haar uitspraken gedaan in een aantal interviews en de boeken ‘De Zoontjesfabriek’ en ‘De Maagdenkooi’. Hierin zegt zij ondermeer dat Mohammed een pedofiel is. Zij vinden dat Hirsi Ali met haar uitlatingen bijdraagt aan verdere segregatie en polarisatie binnen de Nederlandse samenleving. Volgens de eisers zou het tweede kamerlid haar uitspraken moeten rectificeren in twee landelijke dagbladen. Ook zou het haar verboden moeten worden om een vervolg te maken op de film ‘Submission’, waarin de onderdrukte positie van moslimvrouwen wordt belicht.

De rechter heeft hieraan geen gehoor gegeven. Het recht op vrije meningsuiting mag hier niet in het geding komen. Ook heeft volgens de rechter, de VVD-politica haar uitspraken niet gedaan om een bevolkingsgroep te kwetsen. Wel stelde de rechter dat zij met haar uitspraken tegen de grens van het toelaatbare aanzit.
Hirsi Ali is bezig om een vervolg te maken op de film ‘Submission, part 1’, die zij samen met regisseur Theo van Gogh had gemaakt. © BON/Foto: John Peters

Provincie:
Tag(s):