vrijdag, 6. mei 2005 - 0:08

AZ kopje onder in slotfase

AZ was er een halve minuut van verwijderd, maar de tweede finaleplaats ging alsnog naar Sporting Lissabon. Een treffer van Miguel Garcia in blessuretijd dompelde de Alkmaarderhout in rouw. De ploeg van Co Adriaanse verloor daardoor met 3-2 van de sterke Portugese opponent. Op basis van de twee uitdoelpunten spelen zij op 18 mei de finale in het eigen Alvalada stadion tegen het Russische CSKA Moskou.

De Alkmaarders kenden een bliksemstart en kwamen na zes minuten op voorsprong via Kenneth Perez. Niet veel later schoot de Deen een vrije trap op de kruising. In blessuretijd kwamen de Portugezen - volledig terecht gezien het spelbeeld - op gelijke hoogte via de Braziliaan Liedson. Hij maakte alweer zijn negende treffer in dit Europese voetbalseizoen.

In de tweede helft drong AZ weliswaar aan, maar duurde het tot de 79ste minuut toen invaller Stein Huysegems de 2-1 binnentikte. Barry van Galen en diezelfde Huysegems kregen daarna zelfs nog mogelijkheden om een verlenging af te wenden.

Toen Kew Jaliens diep in de verlenging de 3-1 binnen volleerde, uit een corner van Van Galen, leek er geen vuiltje meer aan de lucht. Sporting zat er doorheen en AZ eigenlijk ook. In de laatste seconden van de blessuretijd maakte Miguel Garcia uit een corner - en door de benen van Perez - de fatale tweede Portugese treffer.