zondag, 23. oktober 2005 - 18:22

AZ na knotsgek duel op 2e plaats

In een knotsgek duel heeft AZ zijn Europese vorm doorgetrokken. Voor eigen publiek werd Willem II met 5-1 verslagen. Het duel zal in meerdere opzichten legendarisch blijven. De rode kaart voor keeper Oscar Moens, de zware knieblessure voor Barry Opdam, de comeback met een doelpunt van Martijn Meerdink alsmede de eerste treffer in ons land van Gretar Steinsson.

AZ kwam in eigen huis al snel op voorsprong. In de derde minuut was Tarik Sektioui er als de kippen bij om een corner af te ronden: 1-0. Waar Willem II geen enkele vuist kon maken, scoorden de Brabanders in de 21e minuut wel met de eerste kans die de ploeg creëerde. Kevin Bobson legde de bal terug op Kemy Agustien die met een prachtige uithaal doelman Henk Timmer passeerde: 1-1.

AZ was even van slag af door het tegendoelpunt, maar herpakte zich na een half uur weer. Het omslagpunt kwam in de 40e minuut, nadat Barry van Galen alleen op doelman Oscar Moens afging. Binnen het zestienmetergebied werd hij gevloerd door Moens, die de rode kaart ontving en met tranen in de ogen van het veld ging. Vanaf elf meter was Denny Landzaat trefzeker: 2-1. Zijn 24e benutte strafschop in evenzovele pogingen in de Eredivisie.

Na rust ging AZ vrolijk door. Een afgeslagen corner werd door Kenneth Perez in de 58e minuut direct op de pantoffel genomen. Invallerdoelman Peter Zois kreeg slechts een half handje tegen de bal: 3-1. Terwijl het publiek nog in euforie was van de rentree van Martijn Meerdink op de Nederlandse velden, na 6 maanden blessureleed (gescheurde kruisband), gebeurde er iets vreselijks. Barry Opdam verdraaide zijn knie in een duel met Bobson en moest met een brancard van het veld af. Volgens de eerste diagnose heeft hij zijn kruisband gescheurd, wat zou betekenen dat hij de rest van het seizoen en het WK zal moeten missen.

AZ moest tegelijk verder met tien spelers, omdat er al drie keer was gewisseld. In de laatste zeven minuten bouwde de thuisploeg de voorsprong nog uit naar 5-1. Twee bijzondere treffers. Eerst was het Meerdink die goed was doorgelopen en van dichtbij binnentikte: 4-1. Acht minuten had hij nodig om zijn rentree te voorzien van een feestelijke omlijsting. Twee minuten voor tijd cirkelde Meerdink nog een vrije trap op het hoofd van de volledig ongedekt staande Gretar Steinsson: 5-1. Het eerste doelpunt van de IJslandse rechtsback in de Eredivisie. Door de overwinning klimt AZ naar de tweede plaats in de ranglijst en passeert het op doelsaldo Feyenoord.