vrijdag, 15. april 2005 - 10:08

AZ op spectaculaire wijze door

AZ heeft na een spannende voetbalavond zich geplaatst voor de halve finale van de UEFA Cup. Een prestatie van wereldformaat voor de club van trainer Co Adriaanse. De tweede helft was het bekijken meer dan waar en uiteindelijk trokken de Alkmaarders met veel geluk aan het langste eind: 1-1. Met de uitzege van 2-1 gaat AZ door en moet spelen tegen Sporting Portugal.

De club uit Alkmaar begon sterk aan het duel. De 8.000 toeschouwer op de tribune waren duidelijk aanwezig en zagen dat AZ niet in zijn schulp kroop en snel op zoek ging naar de openingstreffer. Meer dan verdiend maakte Perez na tien minuten spelen het doelpunt. Hij schoot van afstand de bal hard diagonaal in en de doelman was kansloos.

Het leek een makkelijke avond te worden voor AZ, totdat Barry Opdam na twintig minuten spelen in opspraak kwam. Hij kreeg een makkelijk gegeven gele kaart, maar zijn tweede gele kaart in dezelfde minuut was meer dan terecht. AZ leek kopje onder te gaan met een man minder, maar de Villareal-speler José Mari hielp AZ een beetje. Tijdens een opstootje trapte hij duidelijk na op Barry van Galen en kon ook vertrekken. Zou waren de team qua spelers weer gelijk.

Toch had AZ het lastig met tien man. Villareal ging beter op met de situatie en werd gevaarlijker. Tot aan de rust bleef het echter 1-0 en tijdens de thee kon Adriaanse zijn organisatie op orde brengen. Van Galen werd gewisseld voor Heysegems.

In de tweede helft waren de Spanjaarden duidelijk beter. De ploeg van coach Pellegrini moest minimaal twee keer scoren om kans te maken op de halve finale. AZ had het moeilijk, maar kwam er af en toe gevaarlijk uit. Perez had de 2-0 kunnen scoren, maar faalde.

AZ maakte het zichzelf nog moeilijk door een tegendoelpunt te krijgen. Riquelme gaf een assist aan Figeuroa, die vervolgens binnentikte. De laatste twintig minuten was het overleven voor AZ. De ploeg uit Alkmaar had heel veel geluk toen een vrije trap van Riquelme nog via de binnenkant van de paal terug het veld in ging. Henk Timmer liet zijn kwaliteiten zien en redde nog een aantal keer knap.

Uiteindelijk kwam AZ als winnaar uit de strijd over twee wedstrijden. Villareal verdiende een verlening, maar het geluk was bij AZ en het avontuur gaat verder. De volgende tegenstander is Sporting Portugal.