woensdag, 30. november 2005 - 23:33

AZ overwintert in Europa

In Groep D van de UEFA Cup zijn de kaarten na vanavond zo goed als geschud. Middlesbrough was al zeker van Europese overwintering en door de 0-2 zege van AZ uit bij Litex Lovech zijn de Alkmaarders en de Bulgaren dat ook.

Dat ook Lovech doorgaat, had de thuisclub te danken aan de 2-3 overwinning van Dnipro bij Grasshoppers. In de laatste speelronde in de poule staat nu alleen de groepswinst nog op het spel.

Voor het duel met Litex had trainer Louis van Gaal drie spelers op de bank gehouden die normaal gesproken tot de basiself horen. Kenneth Perez, Tim de Cler en Shota Arveladze kampten allemaal met kleine pijntjes, waardoor Van Gaal het beter achtte het trio rust te gunnen met het oog op het competitietreffen met SC Heerenveen komend weekeinde.

Verzwakt kon AZ nauwelijks genoemd worden. De invallers Adil Ramzi, Michael Buskermolen en Danny Koevermans speelden een uitstekende wedstrijd. Koevermans stond zelfs aan de basis van de openingstreffer na tien minuten spelen. Met een afgemeten voorzet bediende hij Barry van Galen, die bij de tweede paal raak kopte. Waar de treffer voor rust zou moeten zorgen, was het tegenovergestelde het geval. Vooral bij spelhervattingen maakte Litex het AZ lastig. Doelman Henk Timmer moest zich daardoor in het vervolg van de eerste helft meerdere malen onderscheiden.

Ook in de tweede helft hadden de Alkmaarders moeite het spel te domineren. Het opportunisme van de thuisploeg was AZ vaak te machtig. Dat beeld veranderde halverwege het tweede bedrijf. Nadat Robert Popov zijn tweede gele kaart incasseerde, was het verzet van de Bulgaren gebroken. De nummerieke meerderheid leverde AZ vele kansen op, maar slechts Tarik Sektioui wist er daar nog een van te benutten. Hij tikte een voorzet van invaller Stein Huysegems bij de tweede paal binnen en stelde daarmee de winst en plaatsing voor de volgende ronde veilig.