vrijdag, 11. maart 2005 - 8:00

AZ STUNT TEGEN SHAKTHAR

AZ heeft zich een uitstekende uitgangspositie verworven voor de return in de vierde ronde van het UEFA Cuptoernooi. In de Oekraïne won het team van trainer Co Adriaanse met 3-1 van Shakthar Donetsk.

Op een moeilijk te bespelen veld had de thuisploeg het grootste deel van de eerste helft een licht overwicht. Toch was het AZ dat de leiding nam via een knappe treffer van Robin Nelisse. De spits, die wederom de voorkeur kreeg boven Stein Huysegems, maakte die uitverkiezing meer dan waar. Niet veel later kreeg Shakthar een penalty van de Franse arbiter Bertrand Layec, maar de inzet van Darijo Srna werd klemvast gestopt door Henk Timmer. Op slag van rust kreeg AZ toch een tegenvaller te verwerken. De Braziliaanse middenvelder Matuzalem schoot de bal van 16 meter achter de Alkmaarse doelman.

Dat de equipe van Adriaanse zich niet makkelijk van de wijs laat brengen, bleek nog binnen tien minuten in de tweede helft, toen Joris Mathijsen een perfecte voorzet van Tarik Sektioui raak kopte. In het vervolg van het tweede bedrijf lukte het Shakthar niet om AZ nog al te zeer in de problemen te brengen. Het was Sektioui die met een bal op de paal nog het dichtst bij een doelpunt voor AZ was. Extra mooi meegenomen was de strafschop die Tim de Cler in de laatste minuut van de wedstrijd versierde. Kenneth Perez schoot raak en bracht AZ zo erg dicht bij een vervolg in Europa.