maandag, 9. mei 2005 - 19:59

B·A·R wilde niet alleen ten onder gaan

Het team van B·A·R is nu geschorst voor twee races in het kampioenschap; de Grand Prix van Spanje en de Grand Prix van Monaco. Dit gebeurde na de Grand Prix van San Marino, waar de bolide van Jenson Button na de race illegaal werd verklaard. De Stewards van de race vonden de bolide niet aan de reglementen voldoen, wat later weer werd teruggedraaid.

Toen kwam echter de overkoepelende organisatie van de Formule 1, de FIA. Die deed de uitspraak van de Stewards teniet en verklaarde dat beide bolides van het Engelse team toch niet aan de voorgeschreven reglementen voldeden. Vandaag is bekend geworden dat Ron Meadows, de teammanager van B·A·R, in eerste instantie niet van plan was alleen ten onder te gaan.

Meadows had namelijk zes protestbrieven klaarliggen waarin stond dat niet alleen zijn bolides een tweede tankinstallatie hadden, maar ook zes andere bolides op de grid. Deze had hij echter klaar gelegd voor als de Stewards de bolide niet goed zouden keuren. Dit deden zij uiteindelijk wel, waarna het protest namens het team er nooit van is gekomen.

“In het evenement waar de beslissing van de Stewards tegen het team was, had ik van te voren zes protestformulieren geschreven tegen zes andere bolides in het evenement. Ik heb dit gedaan omdat we dachten dat de benzinetankinstallatie die werd gebruikt door andere teams, gelijk was aan die van ons, zoals door onze leverancier ATL werd bevestigd… en dus ook van brandstof zou zijn voorzien nadat de bolide werd gewogen.�

“Wij waren van mening dat deze andere wagens ook volledig leeg zouden moeten worden gehaald en wederom moeten worden gemeten, net als bij het team van Lucky Strike B·A·R Honda is gebeurd. We hebben echter besloten dat het niet meer interessant zou zijn om officiële protesten in te dienen, aangezien de beslissing van de Stewards was dat onze bolide wel voldeed aan de technische reglementen van 2005.�

Mocht Meadows deze brief wel hebben uitgebracht nadat de FIA de witte bolides alsnog illegaal verklaarde, dan had dit grote gevolgen kunnen hebben. Voor de Grand Prix van Spanje waren er nu maar achttien bolides aan de start, maar mocht het protest van Meadows gehoord zijn, dan zouden er maar twaalf bolides aan de start zijn verschenen. Of er nu nog iets met het protest zal worden gedaan, is niet bekend.
Categorie:
Tag(s):