maandag, 1. augustus 2005 - 15:49

Barbecue in Nederland ongekend populair

Amstelveen

Barbecue in Nederland ongekend populair Bijna driekwart van alle Nederlanders heeft in 2005 al eens gebarbecued. In een gemiddelde zomer barbecuet 95% van de bevolking minimaal één keer, en zo’n vier op de tien Nederlanders doen dat zelfs zes keer of vaker. Dit blijkt uit een landelijk on-line onderzoek onder 508 Nederlanders.

Barbecuen is in Nederland ongekend populair. In een gemiddelde zomer barbecuet de Nederlander ongeveer zes keer, en jongeren doen dat zelfs nog vaker dan gemiddeld. Bovendien wordt barbecuen door een zeer grote meerderheid van 90% van de Nederlanders als een (heel) leuke bezigheid ervaren; slechts 3% vindt er niets aan. Het gezellige samenzijn met vrienden en bekenden (52%), lekker buiten zijn (36%), lekker eten (26%) en de ontspannen sfeer (24%) zijn de belangrijkste redenen waarom men barbecuen zo’n plezierige bezigheid vindt.

Het sociale karakter van barbecuen is voor de meeste Nederlanders dus belangrijker dan de maaltijd zelf. Voor acht op de tien jongeren tot 35 jaar is veel, gezellig praten en kletsen dan ook feitelijk de enige andere activiteit die men op een barbecue onderneemt. En vooral lang nazitten…

Top 5 bij het BQ zijn:Stokbrood (is voor 70% onmisbaar), salade (58%), een vleesspies (51%), hamburgers (48%) en kipsaté (41%). Bij de sauzen staat knoflooksaus bovenaan (33%), gevolgd door satésaus (30%) en barbecuesaus (20%). De meeste geliefde drank bij deze gelegenheid is pils (39%), gevolgd door rosé (25%), water zonder koolzuur (22%), witte wijn (17%) en, op een gedeelde vijfde plaats, cola en rode wijn met elk 16%. Eenderde van de barbecuegasten prefereert rust in plaats van muziek. Als er dan toch muziek gedraaid wordt, geeft men de voorkeur aan salsa (15%), op korte afstand gevolgd door lounge en Nederlandstalige muziek (beide 12%), soul/R&B (10%) en country & western (9%).

Waar het barbecuen precies zijn oorsprong vindt, is maar bij weinigen bekend: vijftien procent noemt, en terecht, de Amerikaanse staat Texas. Daarnaast wordt regelmatig gegokt op Australië (11%), Argentinië (8%), Zuid-Afrika en California (beide 6%). Vier op de tien Nederlanders hebben echter geen idee waar hun zo geliefde bezigheid, het barbecuen, zijn oorsprong vindt.
Categorie:
Tag(s):