zondag, 23. januari 2005 - 18:42

Battle of the Browsers

Om te surfen op het internet heb je een internetbrowser nodig. De meest bekende daarvan is Internet Explorer van Microsoft. Een concurrent komt nu langzaam om de hoek kijken en snoept wat af van de dominantie van Micosoft.

In het begin van het internettijdperk waren het vooral Netscape Navigator en Internet Explorer (IE) die onderling aan het strijden waren. Netscape had het grootste marktaandeel, maar via de marketingstrategie van Microsoft kwam IE flink opzetten. Bill Gates (ge/mis)bruikte zijn toentertijd nieuwste besturingssysteem, Windows 98, om slim IE te promoten en dat lukte. De laatste paar jaar heeft Microsoft een marktaandeel van meer dan 93% in handen.

Maar daar komt nu verandering in. Netscape houdt zich ondertussen niet meer bezig met internetbrowser. Vanuit de hoek van Mozilla komt een geduchte concurrent onder de naam FireFox.

Mogelijkheden met deze browser zijn bijvoorbeeld:
  • Navigeren met tabbladen
  • Popupblokkering
  • Geïntegreerde zoekfunctie
  • Live Bladwijzers

Vooral dat laatste punt is interessant. Via Live Bladwijzers kunnen RSS-headlines getoond worden in het browserscherm.

FireFox is ook flink aan het groeien als standaard browser bij de internetters. Volgens de laatste gegevens gebruikt 5% van de internetgebruikers al FireFox en het aandeel van Microsoft is tot onder de 90% gedaald.

Qua promotie is FireFox goed bezig. De gebruikerscommuniteit probeert op deze website geld bij elkaar te verzamelen om een paginagrote advertentie te laten plaatsen in De Telegraaf.
Categorie:
Tag(s):