zondag, 1. mei 2005 - 14:30

Bayern pakt negentiende landstitel

Bayern München is drie speelrondes voor het eind van de competitie kampioen van Duitsland geworden. Met een uitblinkende Roy Makaay in de gelederen werd 1. FC Kaiserslautern eenvoudig aan de kant gezet, terwijl Schalke '04 in eigen huis niet verder kwam dan een gelijkspel tegen Bayer Leverkusen. Goed voor de negentiende landstitel voor de ploeg van Felix Magath. Op de Betzemberg speelde Bayern München als een ware kampioen, het arme Kaiserslautern kwam er simpelweg niet aan te pas. Waar Claudio Pizarro na ruim tien minuten nog de lat vond, opende aanvoerder Michael Ballack (Kahn afwezig met een duimblessure) even later toch de score op aangeven van Roy Makaay.

Na ruim een half uur spelen was het de Nederlander zelf die de score verdubbelde met een schitterende kopbal. In de tweede helft maakte de aanvaller zijn vijftiende en zestiende doelpunt van het seizoen om zo de eindstand op 0-4 te bepalen.

Schalke '04 presteert de laatste wedstrijden zeer matig en verspeelde hiermee de landstitel. Tegen Bayer Leverkusen was het niet anders. De bezoekers kwamen op voorsprong door een doelpunt van Paul Freier, maar Schalke leek de wedstrijd daarna makkelijk naar haar hand te zetten. Lincoln knalde twee vrije trappen binnen en Ebbe Sand werkte de 3-1 binnen. Maar na rust toonde Leverkusen veerkracht en kwam het via doelpunten van Dimitar Berbatov en Andrei Voronin op gelijke hoogte. Ondanks een rode kaart van Roque Junior, wegens het neerleggen van de doorgebroken Sand, wist Schalke deze klap niet meer te verwerken.

Borussia Mönchengladbach won in eigen huis met 2-0 van VfB Stuttgart dankzij doelpunten van Oliver Neuville en Václav Sverkos. Verdediger Fernando Meira van Stuttgart kreeg vlak na rust zijn tweede gele kaart. Met de nederlaag zag Stuttgart, dat een derde plek in de Bundesliga bezet, Werder Bremen naderen. Zij boekten een eenvoudige 3-0 thuisoverwinning op Armenia Bielefeld. Hertha BSC liet in de race om de derde plek kostbare punten liggen door met 2-1 onderuit te gaan bij Hansa Rostock. Daar tekende Jari Litmanen voor een van de treffers.

Borussia Dortmund slaagde er niet in om bij SC Freiburg te winnen. De ploeg van Bert van Marwijk keek na tien minuten al tegen een achterstand aan, maar boog deze vlak voor rust binnen drie minuten om naar een voorsprong dankzij doelpunten van Ewerthon en Jan Koller. Vlak voor tijd was het echter Coulibaly die voor de gelijkmaker zorgde. VfB Bochum kreeg in eigen huis hard op de broek van FSV Mainz 05. Bij rust stond het nog 1-1, maar na negentig minuten kon Mainz met een 6-2 overwinning aan een vrolijke terugreis beginnen.