maandag, 8. augustus 2005 - 14:18

Bedrijfsleven getroffen door invoerverbod China

Amsterdam

Door het terugdraaien van de onlangs ingestelde vrije handel met China leidt het Nederlandse bedrijfsleven een financiële strop. Het invoerverbod dat de Europese Commissie heeft ingesteld op textiel afkomstig uit China zorgt ervoor dat 34 miljoen reeds bestelde truien en shirts niet mogen worden ingevoerd in de Europese Unie. De geschatte winkelwaarde hiervan bedraagt 510 miljoen euro.

In Nederland wachten ondernemers op een invoervergunning voor circa twee miljoen stuks textiel. Ondernemersorganisaties EVO heeft in een brief staatssecretaris Van Gennip verzocht bij de Europese Commissie aan te dringen op een snelle oplossing om grote economische schade voor het Nederlandse bedrijfsleven te voorkomen.

Nederlandse winkeliers gaan er van uit dat zij rond het eind van de zomer beleverd worden. Het is echter maar zeer de vraag of de bestelde kleding Nederland binnen mag. Het bedrijfsleven heeft de meeste contracten voor levering in de tweede helft van 2005 al begin dit jaar afgesloten. Gelet op de gemiddelde looptijd van een order, zes tot negen maanden, is het inzetten van andere leveranciers een onmogelijke opgave. Naast de detailhandel treft de maatregel ook de Nederlandse logistiek.

De problemen worden nog verergerd door de tyfoon die deze zomer in het Verre Oosten woedde. De weersomstandigheden maakten het onmogelijk de goederen tijdig aan boord te krijgen voor verscheping naar Europa. Door deze vertraging verloren de goederen die zich reeds op de Chinese terminal bevonden het recht op vrije toegang tot de EU-markt. Onterecht, want de goederen waren al eerder aangemeld voor vervoer. Vreemd genoeg beoordeelt het ministerie van Economische Zaken deze natuurramp niet als overmacht. EVO vindt dat hier een coulanceregeling op zijn plaats is.

EVO vraagt de overheid met haar maatregelen beter aan te sluiten op het internationale zakenleven. Het bedrijfsleven wordt nu bestraft voor het benutten van kansen in de internationale handel.
Categorie:
Tag(s):