zondag, 17. juli 2005 - 14:36

Belasting-teruggave aan eenmanszaken

Amstelveen

Het Hof van Justitie heeft op 14 juli 2005 in een door BDO CampsObers Belastingadviseurs aangespannen procedure beslist dat het mogelijk is de BTW volledig in aftrek te brengen op bedrijfsmiddelen die ook privé worden gebruikt. Volgens het Hof is de Nederlandse wetgeving in strijd met de zesde BTW-Richtlijn, waardoor in Nederland een volledige BTW-aftrek mogelijk is, ondanks privé-gebruik.

De bedoeling van de BTW-richtlijn is het privé-gebruik van goederen te belasten. De Nederlandse wet op de omzetbelasting 1968 slaagt daar niet helemaal in.

Ondernemers die hun onderneming in de vorm van een eenmanszaak uitoefenen, hebben de mogelijkheid hun bedrijfsmiddelen, die ze zowel privé als zakelijk gebruiken, geheel tot het ondernemingsvermogen te rekenen. In de BTW-richtlijn staat dat de Lid-staten in dat geval het privé-gebruik moeten belasten. De Nederlandse wet voorziet echter niet in een dergelijke bepaling. Het gevolg van deze omissie is nu dat een ondernemer een woon-winkelpand of een woon-kantoorpand geheel tot zijn ondernemingsvermogen kan rekenen en daarmee ook de BTW op het woongedeelte in aftrek kan brengen. In een later stadium is er dan geen BTW-correctie meer.

BTW-specialist Ed van den Elsen van BDO: “Omdat men op het Ministerie van Financiën altijd heeft beweerd dat de Wet op de Omzetbelasting uit 1968 toch voldoet aan de richtlijn, zal de uitspraak van het Hof van Justitie inslaan als een bom. De financiële gevolgen zijn immers aanzienlijk. Het zal naar verwachting nu niet lang meer duren voordat de wet wordt aangepast en aan deze omissie een eind wordt gemaakt. Maar zolang de wet nog niet is gewijzigd kan nog gebruik worden gemaakt van het aanwezige gat. Snel handelen dus voor degenen die nog munt willen slaan uit de huidige bepalingen. Na de wijziging zal de wet dan weer voldoen aan het oorspronkelijke doel: het verbruik van goederen door particulieren te belasten�. Van den Elsen voorspelt tevens een andere ontwikkeling naar aanleiding van het vonnis van het Hof van Justitie. “Een bijkomend aspect is dat veel mensen zullen proberen om alsnog aftrek te claimen voor aanschaffingen in voorgaande jaren. Dat zal nog een hele klus worden, maar kansloos is men zeker niet.�

BDO CampsObers Accountants & Adviseurs verleent in Nederland vanuit ruim 30 vestigingen en met zo’n 2.000 professionals diensten op het gebied van accountancy, belastingadvies en consultancy. BDO richt zich met name op het Nederlandse middenbedrijf en is sterk in de advisering aan groeiende ondernemingen. BDO maakt deel uit van BDO International, een wereldwijd netwerk van zelfstandige en onafhankelijke organisaties die onder de merknaam ‘BDO’ actief zijn op het gebied van de zakelijke dienstverlening.
Categorie:
Tag(s):