maandag, 11. juli 2005 - 11:59

Bellen tijdens buitenlandse vakantie duur, mailen gratis

Amstelveen

De kosten van mobiel bellen vanuit het buitenland moeten omlaag, zo vindt een kamermeerderheid van PVDA en het CDA. Er zijn aanbieders die 1 euro vragen voor elk buitenlands gesprek en daar komt dan nog het Nederlands tarief bovenop. Maar voor wie deze zomer goedkoper de thuisblijvers op de hoogte willen houden heeft de Consumentenbond wellicht een oplossing.

Vanaf elk vakantieadres kunt u via een webmaildienst gemakkelijk contact houden met familie en vrienden. Met een computer en een internetverbinding kan iedereen e-mailen van over de hele wereld. De Consumentenbond heeft de gratis webmaildiensten van Freemail, Gmail, Hotmail, Lycos mail en Yahoo onderzocht en geeft tips waar mensen op moeten letten als ze gebruik willen maken van een webmaildienst.

De belangrijkste resulaten op een rij: De omvang van de mailboxen verschilt per webmaildienst. Zo is de grootte van de mailbox van Freemail 25 MB en die van Gmail is 2 GB. In een mailbox met deze omvang kunnen duizenden mailtjes worden bewaard. Al passen veel mailtjes in zo’n mailbox, ze kunnen niet altijd eindeloos bewaard blijven.

Hotmail gooit bijvoorbeeld alle mailtjes weg en laat ook geen nieuwe mailtjes binnenkomen als er dertig dagen geen gebruik is gemaakt van het webmailadres. Bij Lycos verdwijnen de e-mailaccount en de inbox na twee maanden, bij Gmail na negen maanden.

Let ook op hoeveel virussen de webmaildiensten verwijderen. De geteste webmaildiensten hebben een ingebouwde virusscanner, maar een actuele virusscanner en een firewall op de pc die gebruikt wordt blijven noodzakelijk. Freemail, Gmail en Hotmail detecteren 95% van de virussen. Lycos en Yahoo doen het slechter met respectievelijk 64% en 84%.
De overige resultaten van de webdiensten zijn te lezen in de nieuwste uitgave van het tijdschrift de Digitale Consument.
Categorie:
Tag(s):