maandag, 9. mei 2005 - 10:26

Beroerte doodsoorzaak nr. 1 bij vrouwen

Ruim 7300 vrouwen zijn in 2003 overleden aan een beroerte. Hiermee overtreffen zij de mannen ruimschoots. Onder de mannelijke bevolking overleden bijna 4700 personen aan een hersenbloeding of herseninfarct. Dit blijkt uit gegevens van de Nederlandse Hartstichting aan de vooravond van de Europese Beroerte Preventiedag die dinsdag 10 mei wordt gehouden. Uit een onderzoek van Maurice de Hond denkt juist de helft van de Nederlandse bevolking dat mannen een groter risico hebben op een beroerte.

Vier van de vijf mensen die jaarlijks door een beroerte worden getroffen krijgen een herseninfarct en een vijfde van de patiënten heeft een hersenbloeding gehad. Jaarlijks betreft het circa 36.000 personen die door een beroerte worden getroffen. Opvallend is dat uit onderzoek blijkt dat de meeste ondervraagden zich zorgen maken over het krijgen van kanker, terwijl hart- en vaatziekten één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland is. Een beroerte behoort tot de hart- en vaatziekten.

Verder blijkt uit onderzoek dat de bevolking wel op de hoogte is van de risicofactoren van een beroerte, zoals hoge bloeddruk. Toch doen ze er te weinig aan om dit te voorkomen. Om de kans op hoge bloeddruk te verminderen is gezond eten, regelmatige lichaamsbeweging en niet roken van belang. Ruim tweederde van de ondervraagden geeft aan meer informatie te willen krijgen over het voorkomen van beroertes.

Dinsdag 10 mei zullen in het Nederland diverse activiteiten plaatsvinden. Zo kan men in ziekenhuizen zijn bloeddruk laten weten en is er informatie beschikbaar over het verminderen van risico op beroertes. © BON
Provincie:
Tag(s):