zondag, 24. juli 2005 - 12:04

Best vies eigenlijk.........drollen rollen

Amsterdam

Sinds vrijdag het nieuwe Insectarium in Artis is geopend is het dringen geblazen voor ramen bij de sprinkhanen, de vogelspin, de mieren en de vlinders. Bij het ontwerpen van de opzet van het Insectarium is veel rekening gehouden met de gehandicapte bezoekers. Naast een obstakelvrij gebouw voor rolstoelers, zijn er rondleidingen met gebarentaal en grote voelmodellen voor blinden, van een kruisspin, een lieveheersbeestje, een hommel en een mug.

Het nieuwe Insectarium is het grootste van Europa en daarmee een echte publiekstrekker. En dat was te merken. Vooral de bak met 1000 sprinkhanen, waar je ook nog eens je hoofd in kan steken, is een succes. Veel kinderen stonden ook te dringen bij de 12 meter lange loopbaan van de mestkevers waar ze hun mestballen langs rollen. ‘Eigelijk best vies’ zei een 4-jarig bezoekertje, maar hij keek toch maar even.

Insecten vormen ¾ van het gehele dierenrijk. Ze zijn van levensbelang. Zonder insecten houdt het leven op aarde op. Tot nu toe zijn 1,5 miljoen insectensoorten beschreven. De schatting is echter dat er in totaal maar liefst 40 miljoen soorten zijn. Met diverse bedreigde insectensoorten in het Insectarium, zoals de patulaslak en fregateilandkever, doet Artis mee aan het internationale EEP (European Endangered Species Programme) om deze diersoorten voor uitsterven te behoeden.

Van 23 juli tot 26 juli zijn in Artis de Prikkebeendagen. Tijdens dit vierdaagse evenement vertellen deskundige insectenliefhebbers aan de hand van levende dieren alle bijzonderheden over hun favoriete insecten. © BON
Provincie:
Tag(s):