dinsdag, 7. juni 2005 - 20:49

Beveiligingsdienst te paard

Woerden

Nu de politiekorpsen in Nederland hebben besloten voetbalclubs of andere organisatoren van publieksevenementen niet meer zo maar te beveiligen, is de beveiligingsbranche druk bezig om de vraag naar ‘nieuw blauw’ op te vangen. Op dit moment is het beveiligingsbedrijf Levende Have Bewakingsdiensten in Woerden druk bezig om de paarden en ruiters klaar te stomen om de bekende bereden politie bij evenementen te vervangen of te ondersteunen.

Het is voor het eerst in Nederland dat een beveiligingsbedrijf inzet met ruiters te paard. Paarden en ruiters, vaste koppels, kunnen worden ingezet in teams welke kunnen optreden bij gebeurtenissen, manifestaties die van tevoren bekend zijn, zoals (sport)evenementen en massademonstraties en diverse muziekevenementen.

De koppels verrichten veelal ondersteunende taken. In het kader van het tegengaan van zinloos geweld – bestrijding van de criminaliteit - orde handhaving, kunnen zij bijvoorbeeld surveilleren op zaterdagen, koop- zondagen en bijzondere koopavonden. Ook zijn de paarden en ruiters in te zetten bij publieksevenementen als voetbalwedstrijden waarbij het beheersbaar houden van grote mensenmassa’s met behulp van paarden onovertroffen zijn. Almede wekken paarden bij het publiek minder agressie op maar zorgen er toch voor dat een groep met weinig geweld uit elkaar gaat. Op het gebied van bereden beveiligers werkt het LHB nauw samen met andere disciplines binnen de bewaking.

Zowel de selectie als de africhting van de paarden gebeurt bij Levende Have Bewakingsdiensten in Woerden. Ook heeft de dienst in Woerden een eigen opleiding voor beredenen. Zowel ruiter als paard zijn gecertificeerd. Elke beredene heeft bovendien een opleiding gevolgd hoe om te gaan met geweld, aanhoudingstechnieken en samenspel met hondengeleiders en evenementenbeveiligers.

Aan bewakingspaarden worden speciale eisen gesteld. Ze worden zorgvuldig geselecteerd, op gedrag en karakter getest en door een dierenarts gekeurd. Als ze daar goed doorheen komen volgt een basisafrichting van een half jaar tot een heel jaar. Het dier leert te wennen aan het verkeer en raakt door oefeningen gewend aan bijvoorbeeld vlaggen, rook, vuurwerk en honden. Hierna krijgt het paard een verdere africhting met een vaste ruiter.

Donderdag zullen de ruiters met de paarden hun dagelijkse trainingronde maken door het dorp Woerden.
Provincie:
Tag(s):