vrijdag, 8. april 2005 - 19:29

Bevoegdheden politieagenten in het buitenland uitgebreid

Op vrijdag 8 april 2005 om hebben de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse politiediensten een nieuw samenwerkingsverdrag voorgesteld. Het verdrag is sinds maart 2005 van kracht in de Benelux. Het geeft politieagenten van de drie landen de mogelijkheid om verdachten in het buitenland te achtervolgen en te arresteren. Bovendien kunnen Nederlandse, Belgische en Luxemburgse politieagenten voortaan samen patrouilleren en controles uitvoeren. Daarnaast kunnen de politiediensten van de Benelux-landen nu onderling personeel uitwisselen.

Om de agenten vertrouwd te maken met de inhoud van het verdrag en met hun rechten en plichten in het buitenland zijn de drie landen gestart met een specifieke opleiding. Er worden in totaal 8500 Belgische, Nederlandse en Luxemburgse politieagenten opgeleid. Zo mag een Benelux-agent in elk van de drie landen voortaan het verkeer regelen en identiteitscontroles verrichten. Ook mag hij/zij er verdachten observeren, individuen (vb. regeringsleiders) of groepen (vb. voetbalsupporters) begeleiden en bepaalde plaatsen doorzoeken om de openbare orde en de veiligheid te garanderen. Het verdrag vergemakkelijkt de uitwisseling van informatie, materieel en personeel tussen de politiediensten van de drie landen.

Een eerste gemeenschappelijke controleactie vond vrijdagmiddag plaats. Het verkeer op de E40 richting Luik, ter hoogte van Herve, werd door twaalf politieagenten uit de drie landen gecontroleerd. Iets dat in de nabije toekomst vaker zal gaan gebeuren.

© BON foto's Jean-Pierre Geusens
Provincie:
Tag(s):