woensdag, 15. juni 2005 - 19:42

Bevrijdingssfeer herleeft in De Weerd

Roermond

Met het druppelsgewijs binnenrollen van historische legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog is donderdagmiddag in de Weerd het Santa Fe Water & Sand Festival van start gegaan. De vereniging Santa Fe en de Organisatie Bevrijdingsviering Roermond organiseren hier het Santa Fe Water & Sand Festival. Tot en met zondag zal een gebied van 12 Ha aan de Maasplassen in de Weerd vol staan met ruim 150 voertuigen. De bijeenkomst is groots opgezet in het kader van ‘Nederland 60 jaar bevrijd’.

De leden van de vereniging Santa Fe bezitten zelf vele authentieke voertuigen die te bewonderen zijn. Het legermateriaal is van origine Amerikaans, Engels of Canadees en verkeert in de originele staat. Echte Shermann tanks, waaronder een super Shermann, zullen te zien zijn, maar ook Harley-Davidson motorfietsen, jeeps en amfibievoertuigen.
Het terrein staat vol met tenten, er is een Rode Kruispost, een authentieke telefoonverbindingpost in de schuur, een hindernisbaan en de aanwezigheid van re-enactment groepen die bepaalde situaties naspelen.

De organisatie hoopt op veel bezoekers. De vooruitzichten voor het weer zijn in ieder geval goed. Het is de bedoeling om er een jaarlijks terugkerend groot spektakel van te maken. Tot en met zaterdag is het terrein toegankelijk voor sponsors en leden met historische voertuigen. Op zondag is de publieksdag, en is er de mogelijkheid om zelf mee te rijden in een van de vele voertuigen die 60 jaar geleden de Amerikaanse, Engelse en Canadese bevrijders door deze regio vervoerden. © BON/Tekst en foto’s: John Peters
Provincie:
Tag(s):