donderdag, 28. april 2005 - 12:23

Bijna 40% minder verkeersdoden in Friesland

Leeuwarden

Het aantal verkeersdoden in Friesland is fors gedaald. Uit cijfers van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer blijkt dat er in 2004 38 dodelijke slachtoffers te betreuren waren in het Friese verkeer, ten opzichte van 61 in 2003. Dit betekent een afname van ruim 37%, wat een dubbele afname is ten opzichte van het woensdagochtend gepresenteerde landelijke percentage van 19%. Na een lichte stijging in 2003 betekenen de laatste cijfers een voortzetting van een dalende lijn die in 2000 werd ingezet.

De provincie Friesland komt met de nieuwste cijfers in de buurt van de doelstelling uit het Provinciaal Verkeer- en Vervoerplan om in 2010 25% minder verkeersdoden te tellen dan het gemiddelde van 1997, 1998 en 1999 (58). Verkeersgedeputeerde T. Baas vindt de cijfers een opsteker. 'Maar we moeten niet teveel juichen, het zijn nog altijd 38 dodelijke slachtoffers teveel. We gaan dan ook zeker door met onze ‘Actie -25%’, gericht op beïnvloeding van het gedrag van verkeersdeelnemers, en het toepassen van duurzaam veilige oplossingen bij gevaarlijke kruisingen.' Als één van de redenen voor de daling wordt namelijk het veelvuldig toepassen van rotondes in Friesland genoemd.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat noemt verder als mogelijke redenen: daling van het aantal snelheidsovertredingen, hogere prioriteit voor verkeersveiligheid, voorlichtingscampagnes als ‘Bob’ en ‘Goochem het gordeldier’, handhavingacties en veiligere voertuigen.©BON / archieffoto: Klaas de Groot
Provincie:
Tag(s):