woensdag, 21. december 2005 - 16:52

Biomassacentrale zorgt voor duurzame energie in Sittard-Geleen

Sittard-Geleen

In de gemeente Sittard-Geleen is woensdagmiddag de biomassacentrale in gebruik genomen, die vanaf 1 januari 1100 woningen in de wijk Hoogveld van energie gaat voorzien. Met de ingebruikname van de centrale is de Zuid-Limburgse stad de eerste gemeente in het land die haar groenafval omzet in duurzame energie.

In augustus volgend jaar komt er een turbine bij, die de productie van elektriciteit voor zijn rekening neemt.

Het groenafval dat wordt omgezet in de centrale, is afkomstig uit het onderhoud van openbare plantsoenen en particuliere tuinen. Jaarlijks zal er in de centrale 18.000 ton aan groenafval worden omgezet in duurzame energie. Volgens de gemeente wordt door deze verbranding op jaarbasis 3 miljoen kubieke meter aardgas worden bespaard en zal de uitstoot van broeikasgassen met ruim 5 miljoen kilo worden verminderd.

Naast de nieuwbouwwijk Hoogveld zal de biomassacentrale ook het bedrijvencomplex van VIXIA van energie voorzien. Gouverneur Leon Frissen verrichtte de officiële openingshandeling door versnipperd afval te storten. Donderdagmiddag is de duurzame energiecentrale geopend voor publiek.
Provincie:
Tag(s):