donderdag, 17. november 2005 - 13:35

Blatter: 'Turkije mogelijk niet naar WK 2010'

Turkije wordt wellicht uitgesloten van deelname aan de kwalificatiecyclus voor het WK 2010 in Zuid-Afrika. Dat heeft FIFA-voorzitter Sepp Blatter laten weten in een reactie op de rellen na afloop van het cruciale play off-duel Turkije-Zwitserland van woensdagavond.

Blatter, zelf een Zwitser, was aanwezig bij de wedstrijd in Istanbul en sprak schande van de gebeurtenissen. ,,Ik beloof strenge straffen voor de Turkse voetbalbond. Wat daar is gebeurd, maakte in nog nooit mee. Het maakt me ook boos. Er is iets mis in het voetbal als zoiets kan gebeuren.'' De preses van de wereldvoetbalbond liet zich op de Zwitserse radio ook uit over de eventuele gevolgen voor het Turkse voetbal. ,,Van niks tot een schorsing van de Turkse bond of zelfs een uitsluiting voor het WK in 2010, alles is mogelijk.''

De ploeg van Fatih Terim won met 4-2, maar dat was niet genoeg voor plaatsing voor Duitsland. Na het laatste fluitsignaal reageerden Turkse spelers en officials hun frustraties op de tegenpartij. De Zwitsers moesten - direct nadat de Belgische scheidsrechter Frank de Bleeckere affloot - rennen voor hun 'leven'. Onderweg werden ze al belaagd en in de catacomben van het Sukru Saracoglu-stadion, de thuishaven van Fenerbahce, kwam het alsnog tot een massale vechtpartij.

Daarbij vielen raken klappen en schoppen. Zo kreeg Stephane Grichting een trap in zijn onderbuik en moest hij afgevoerd worden naar het ziekenhuis.

De Turken claimen op hun beurt dat de schuld voor het incident bij de Zwitsers lag. Benjamin Huggel zou op weg naar de kleedkamer een trap hebben uitgedeeld aan de Turkse assistent-trainer Mehmet Ozdilek. Als wraak zou Alpay hem op zijn beurt een schop hebben willen verkopen, maar de Turkse verdediger raakte een andere Zwitser, Marco Streller. Daarop zou Huggel hem Alpay de achterkant van het hoofd hebben geslagen en escaleerde de boel.

De Zwitserse voetbalbond (SFV) zal een klacht indienen bij de FIFA, maar de Turken bagatelliseren het voorval. "Een paar van onze spelers reageerde iets te fel na de wedstrijd, maar ik ben blij dat er niks ernstigs gebeurd is'', aldus Kaiserslautern-aanvaller Halil Altintop. "Ik ben na afloop nog in de Zwitserse kleedkamer geweest en het gepraat met spelers die ik ken uit de Bundesliga. Ze zeiden dat alles goed was.''
Categorie:
Tag(s):