woensdag, 27. juli 2005 - 0:21

Blauwalgen in zwemplas Camping Plathuis

Bourtange

In de zwemplas bij Camping Plathuis te Bourtange goldt een tijdelijk zwemverbod. Onderzoek van de provincie Groningen op 26 juli had uitgewezen dat een verhoogde concentratie van blauwalgen in de plas aanwezig was. Deze blauwalgen zijn schadelijk voor mensen en ook voor honden. De provincie had daarom een zwemverbod ingesteld. Bij de plas werden waarschuwingsborden geplaatst. Het zwemverbod is met ingang van 27 juli weer opgeheven. Op basis van uitgebreid onderzoek is gebleken dat de concentratie blauwalgen dermate laag is, dat het water geschikt is om te zwemmen. De drijflaag van blauwalgen zijn bovendien verwijderd. In overleg met het waterschap Hunze en Aa's zijn de borden, die langs de plas staan met het zwemverbod inmiddels weer weggehaald.

Bepaalde blauwalgen zijn in staat giftige stoffen te produceren die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Drijflagen vormen een risico omdat de blauwalg hierin sterk geconcentreerd is. Klachten die hierdoor kunnen optreden zijn huidirritatie, hoofdpijn, oorpijn en maag- en darmklachten.
Blauwalgen zijn eigenlijk bacteriën die eruit zien als wier. Als ze gaaf zijn, hebben de meeste blauwwieren een blauw-groene kleur. Enkele zijn rood-bruin. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een laag die op olie lijkt. Als deze laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en vormen een stinkende brij.

Bij het afsterven produceren sommige blauwwieren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Vergiftiging door blauwwieren kan alleen wanneer men het inslikt. Het gif dringt niet door in de huid. Ernstige vergiftigingen doen zich bij mensen zelden voor, omdat zij niet veel water binnen krijgen bij het zwemmen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij meer water binnen krijgen en eerder ziek worden door hun lage lichaamsgewicht.

Zodra de blauwalgen verdwenen zijn - bijvoorbeeld als gevolg van weersomstandigheden zoals temperatuursdaling, regen en wind - zullen de waarschuwingsborden bij de plas worden verwijderd.
Provincie:
Tag(s):