zaterdag, 19. februari 2005 - 10:08

Blind date burgemeesters in muZIEum

Nijmegen

De burgemeesters van Nijmegen, Kranenburg en Kleve waagden zich in totale duisternis, om te ervaren hoe het is een blinde te zijn.

Bij de opening van het muZIEum hadden de drie genodigden elkaar niet getroffen omdat de Duitse burgemeesters, de heer Theodor Brauer uit Kleve en de heer Günter Steins uit Kranenburg, juist die dag in hun ambt werden geïnstalleerd. Ze gaven aan het muZIEum een andere keer te willen bezichtigen en daarbij graag de burgemeester van Nijmegen te willen ontmoeten. Guusje ter Horst, burgemeester van Nijmegen en sinds vorige week eveneens voorzitter van de Euregio Rijn-Waal, was enthousiast over het idee om haar Duitse collega’s op een zo speciale plek als het muZIEum nader te leren kennen. Al eerder had ze aangegeven op werkbezoek te willen komen om meer van het muZIEum te weten te komen.

Het muZIEum is een nieuw museum in Nijmegen dat in december 2004 haar deuren heeft geopend. Dit unieke ervaringsmuseum gaat over zien en niet-zien waarbij het spraakmakende onderdeel ‘Dialoog in het donker’ op een zeer bijzondere wijze het niet-zien illustreert. In 'Dialoog in het donker' maakt de bezoeker een wandeling in het absolute donker. Er valt niets te zien, maar wel te ruiken, te horen, te voelen en te proeven. De bezoeker wordt bij deze ontdekkingstocht door de wereld van het niet-zien begeleidt door een blinde gids die niet alleen de weg kent, maar ook allerlei vragen rondom het thema niet-zien zal beantwoorden. Tijdens de tocht ontstaat als vanzelf een dialoog, wat de grondslag is van ‘Dialoog in het donker’.

In het ‘Practicum’, het tweede onderdeel van het muZIEum dat al geopend is, kan de bezoeker zijn kennis over de leefwereld van blinden en slechtzienden uitbreiden. Hier gaat het vooral om de literatuur in aangepaste vorm – van braille tot het gesproken boek.
Provincie:
Tag(s):