donderdag, 14. juli 2005 - 15:44

Blokrijden als wapen in strijd tegen files

Den Haag

Rijkswaterstaat heeft een proef met het zogenoemde blokrijden ingezet als het nieuwe wapen in de strijd tegen files. Met deze proef, waarbij voertuigen als ‘een blok’ op gelijke snelheid gaan rijden, worden minder files en ongelukken beoogd. De eerste indruk van de proef is positief. Naar verwachting zijn over een half jaar meer resultaten beschikbaar.

Het idee achter het blokrijden is dat zodra een file dreigt te ontstaan, een weginspecteur van Rijkswaterstaat (RWS) met zijn voertuig midden op de weg gaat rijden. De weginspecteur is getraind voor het overnemen van sommige verkeerstaken van de KLPD. Zijn voertuig communiceert de tekst ‘volgen – blokrijden’. De auto geeft het tempo aan voor het blok auto’s erachter. Door op een gelijkmatige snelheid te rijden, wordt het bekende fenomeen van telkens optrekken en weer remmen voorkomen. Het RWS-voertuig gaat pas aan de kant als de doorstroming weer goed is. Het resultaat hiervan is minder files en ongelukken.

De proef is bedacht en eerder uitgevoerd door het Korps Landelijke Politiediensten. Sinds april doet RWS met deze proef mee met de politie. De huidige proef-locaties zijn ’s ochtends op de A12 tussen de Duitse grens en knooppunt Velperbroek en ’s avonds op de A50 tussen de knooppunten Grijsoord en Valburg. Eerder werd een soortgelijke proef toegepast bij het knooppunt Hoevelaken. Deze locatie bleek met zijn vele op- en afritten niet geschikt voor blokrijden. Bij een positieve uitkomst van de huidige proef, wordt het blokrijden in de toekomst wellicht op meerdere plekken toegepast.
Categorie:
Tag(s):