woensdag, 3. augustus 2005 - 20:44

Blootvoet-waterskiers strijden om titel

Amsterdam

Op 6 en 7 augustus a.s. strijden op watervlak Gralex Dilsen in Stokkem,België de beste blootvoetskiërs van Nederland om de Nationale titel. Ongeveer 40 skiërs laten spectaculaire sprongen en figuren zien op blote voeten. De boot trekt de skiërs met ongeveer 72 km p/u over het water.

De naam zegt het al: op het water skiën op blote voeten. Grote voeten heb je er niet voor nodig, maar wel voldoende snelheid natuurlijk. Met maat 37 kan je bij 60km/uur al
prima blijven staan. Gevorderde skiërs stuiven vaak met snelheden van rond de 72km/uur op hun blote voeten over het water. Hoe meer ervaring de blootvoeter heeft, hoe
meer spektakel ze laten zien, zelfs schansspringen is dan geen probleem.

Blootvoetskiën is, door haar eenvoud, er is behalve een wetsuit met ingebouwd zwemvest en een boot geen materiaal nodig, de snelheid en wereldwijde vriendschap tussen blootvoeters, een prachtige tak van de waterskisport. Het is voor het eerst dat er ook deelnemers zijn uit de Benelux.
Veruit de moeilijkste en meest spectaculaire tak van waterskiën is het blootvoetskiën. Bij het blootvoetskiën wordt gestart met de rug in het water, lichaam recht en de benen om het skitouw. Op het sein van de skiër geeft de stuurman van de boot gas en accelereert tot een snelheid van 40 km/h. Bij deze snelheid aangekomen is het lichaam van de skiër in planée op het water. De skiër zet dan langzaam zijn voeten (met de tenen omhoog gekruld) in het water terwijl de stuurman dooraccelereert tot een snelheid van 60 km/h tot 70 km/h. Voor dit alles is een goede boot (meer dan 300pk), goede stuurman en goede skiër vereist. Als U wilt beginnen met blootvoetskiën doe dit dan onder begeleiding van ervaren mensen aan een oefenstang naast de boot. Wedstrijddisciplines zijn het schansspringen en de "tricks".
Categorie:
Tag(s):