woensdag, 29. juni 2005 - 17:07

Blue Helmets eren gevallen kameraden op Veteranendag

Roermond

Rond 12:30 werd de serene rust in stadspark Hattem in Roermond voor korte tijd verstoord door de komst van een aantal motoren. Terwijl oud-veteranen zich een plekje zochten voor de herdenking bij het monument voor Vredesoperaties, betraden jonge veteranen van de motortoerclub Blue Helmets Motor Group met hun tweewielers het stadspark. Jonge Veteranen zijn oud-militairen die hebben deelgenomen aan vredesmissies onder VN-vlag en die zijn uitgezonden naar o.a. Bosnië, Libanon en Cambodja.

De Blue Helmets zijn uitgenodigd door Limburgse Veteranen om samen met hen de gevallenen te gedenken bij het Nationale Monument voor Vredesoperaties op deze eerste Veteranendag. Het is de bedoeling om volgend jaar terug te keren in Roermond met een grotere groep veteranen. Uiteindelijk zal de herdenking in Roermond moeten uitgroeien tot een grote herdenking waarbij zoveel mogelijk veteranen bij aanwezig zijn, zegt Armand Lucas van de Blue Helmets Motor Group.

De Blue Helmets is een toergroep motorrijders die allen gediend hebben tijdens vredesmissies. Zij hebben verder geen pretenties als motorclub, maar vonden het wel van belang om tijdens de Veteranendag Roermond aan te doen, omdat daar ‘onze vrienden liggen’ aldus Lucas. Zij willen het Monument een rol van betekenis laten spelen tijdens de landelijke Veteranendag.

Ook de motorclub Veterans MC wilde naar Roermond afreizen voor deze herdenking. Vorig jaar hebben ze zelf een korte herdenkingsplechtigheid gehouden bij het Monument. Het ministerie van defensie had bezwaar tegen de aanwezigheid van de Veterans MC, omdat deze motorclub contacten zou hebben met de Hells Angels. Het ministerie van defensie vindt dit niet goed voor het imago van (oud) militairen, waarop de Veterans MC zelf afzagen van de trip. © BON/Tekst en foto’s: John Peters
Provincie:
Tag(s):