vrijdag, 18. maart 2005 - 15:26

BMW slaat nieuwe designrichting in

Duitsland

Het is over met de huidige designrichting van BMW. De introductie van de 7-serie verbaasde vriend en vijand maar werd ondanks zijn gehate ontwerp wel een succes. Nu gaat BMW de koers veranderen en een nieuwe designrichting ontwikkelen. Chris Bangle, hoofd van de ontwerpafdeling van BMW, was verantwoordelijk voor het ontwerp van de afgelopen generatie BMW-modellen. Toen BMW de auto in de zomer van 2001 presenteerde kwam er een stortvloed van kritiek over Bangle heen. BMW-fans werden compleet verbaasd omdat 'hun merk' ineens een wel heel vreemde auto op de markt zette. Ook het iDrive systeem dat BMW op de 7-serie introduceerde werd niet direct goed ontvangen.

Tot overmaat van ramp kwam de eerste serie van de 7 ook nog eens met pech langs de weg te staan. Door de grote hoeveelheid elektronica kon de accu het niet aan.

Compleet vernieuwde modellijn
Langzamerhand heeft BMW het complete gamma vernieuwd. Onder leiding van Chris Bangle werden de Z4, nieuwe 5-serie, 6-serie, X3 en 1-serie gepresenteerd. Allemaal hadden ze de kenmerkende designelementen die op de 7-serie werden geïntroduceerd. Zo deelde de 6-serie zelfs de vreemde kofferklep en zijn de 1-serie en Z4 van opzij bijna gelijk aan elkaar. BMW heeft langzamerhand mee acceptatie gekregen voor hun designtaal. Sterker nog, het merk heeft in 2004 een recordomzet/winst gedraaid.

Conceptcar in aantocht
Met de introductie van de nieuwe 3-serie houdt BMW het toch een beetje voorzichtig. De auto is verantwoordelijk voor een heel groot deel van de omzet van het merk en BMW moest daarom op safe spelen. Dat is gebeurd en daarmee zet BMW tevens een punt achter de huidige designrichting. Volgens Chris Bangle is het ook tijd voor een nieuwe designevolutie en zal de komende generatie BMW-modellen dan ook een heel andere stijl krijgen. Daar zullen uiteraard een hele serie conceptcars aan vooraf gaan zoals dat ook bij de huidige richting ging. Herinnert u zich de Z9, xActivity en CS1 Concept nog? Het waren stuk voor stuk voorbodes van respectievelijk de 6-serie, X3 en 1-serie. ©BON/Autowereld.com
Categorie:
Tag(s):