woensdag, 1. juni 2005 - 11:16

Boeing 747 nadert voltooiing

Lelystad

De Boeing 747 nadert zijn voltooiing. De horizontale staartdelen en de vleugels zijn inmiddels gemonteerd en afgelopen week is het onderstel weer onder de Boeing gezet.
<BR>
<BR>Slechts de 10 meter hoge kielvlak ontbreekt aan het 150 ton zware Jumbo.
<BR>Zodra het kielvlak gemonteerd is, zal het vliegtuig open gesteld worden voor het publiek.

Het transport van de Boeing 747-206B (SUD) is destijds een hele operatie geweest. Op 17 augustus 2004 is het vliegtuig vanuit een KLM-hangaar op Schiphol versleept naar het voormalige Fokker-complex op het Anthony Fokker Businesspark.
Hiervoor moesten de gehele motorgondels verwijderd worden. Dit was noodzakelijk omdat een vliegtuig van deze omvang verschillende hindernissen moest nemen voordat het Fokker-complex kon betreden.

Woensdag 15 december 2004 was het zover. Op die dag startte het transport van de Boeing 747 over de weg en het water naar het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad. Een uniek transport, want nog nooit eerder heeft 's werelds grootste passagiersvliegtuig zo'n bijzondere reis door Nederland gemaakt.

In de maanden vooraf aan de opening van de Boeing 747 is hard gewerkt aan het monteren en opknappen van het vliegtuig. Na de opening op 2 en 3 juli 2005 kan iedereen die dat wil de Jumbo-Jet van binnen en buiten bekijken op het Aviodrome te Lelystad.

Foto's Fotobureau Tiernego
Provincie:
Tag(s):