vrijdag, 23. december 2005 - 13:01

Bomenkap lijkt definitief; actievoerders houden hoop

De 6 hectare bos in de Schinveldse bossen aan de rand van de NAVO-vliegbasis in Geilenkirchen mag worden getopt. Dit is de uitkomst van een kort geding dat vrijdagochtend diende voor de rechtbank in Maastricht. Het kort geding was door het ministerie van defensie tegen de gemeente Onderbanken aangespannen, omdat de gemeente de kap wilde tegenwerken.

Volgens de voorzieningenrechter heeft defensie de kapvergunning niet nodig en lijkt de weg voor de kap vrij te zijn.

In een reactie laat Peter Polder van het Groenfront weten ‘niet verrast’ te zijn met deze uitspraak. Ook al is de kans nu erg klein dat het bosgebied niet getopt gaat worden, zijn er volgens hem toch nog mogelijkheden. Dit houdt in dat het bos niet getopt gaat worden of dat het AWACS-vliegveld sluit. De actievoerders blijven zolang als nodig is in het Schinveldse bos zitten om de kap te frustreren. Daarbij krijgen ze nog steeds alle steun uit de Zuid-Limburgse regio, zegt Peter. De kap wordt namelijk verwacht aan het begin van het nieuwe jaar.

Volgens de Groenfrontman zijn er nog twee mogelijkheden om de kap tegen te werken, ook al zijn de juridische wegen bewandeld. Dat houdt in dat het CDA voor een motie stemt die is ingediend door de linkse oppositie. Dit betekent dat er wordt gewacht met de bomenkap, tot de definitieve uitspraak van de Raad van State volgt. Deze is pas over twee jaar te verwachten. De andere optie is de kap fysiek onmogelijk maken door massaal verzet van de bevolking. Op die manier ontstaat er een openbaar ordeprobleem en misschien dat de autoriteiten de kap dan niet aandurven, aldus de woordvoerder van het groenfront.

Ook al lijkt de bomenkap niet meer tegen te houden, toch ‘is er nog hoop’ aldus het Groenfront. Momenteel zitten ruim 15 actievoerders in de bomen van het bos. Rond de feestdagen zal dit aantal groeien. Op 27 december is er vanaf 13.00 uur een ‘open dag’ voor belangstellenden, met onder andere een workshop ‘geweldloos verzet’ en een klimcursus.
Provincie:
Tag(s):