dinsdag, 1. februari 2005 - 12:35

Bomvolle Arena toneel terreuroefening

Amsterdam

Op woensdag 6 april 2005 is de Amsterdam Arena het toneel van de grootste terreuroefening ooit in Nederland gehouden. De grote crisisoefening die de naam ‘Bonfire’ draagt, wordt in en rond het voetbalstadion gehouden. Tijdens de oefening wordt gespeeld dat er daar een terreuraanslag plaatsvindt, terwijl het stadion bomvol met mensen zit. De regering in Den Haag en het beleidsteam in Amsterdam zullen in dit terreurscenario beslissingen moeten nemen over de aanpak van deze crisis. Politie, brandweer en ambulancediensten en verschillende andere overheidsdiensten moeten in actie komen.

De oefening is georganiseerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de gemeente Amsterdam.
Om zo reëel mogelijk te oefenen blijft het scenario voor de oefening voor alle deelnemers geheim. Details over het oefenscenario worden dus niet bekendgemaakt.

Deelnemers aan de oefening zijn naast verschillende ministeries, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en hulpverleningsdiensten ook diensten die zich bezig houden met meer specifieke taken als bewaking en beveiliging, inlichtingen, bijstand en communicatie.
Ongeveer 2000 bestuurders, ambtenaren en hulpverleners doen mee. Daarnaast spelen vele duizenden mensen de rol van slachtoffers en publiek.

De oefening legt een behoorlijk beslag op de capaciteit van de hulpverleningsdiensten. Toch blijft de normale inzet van politie, brandweer en ambulances gewaarborgd. En als het vanwege een echte calamiteit nodig zou zijn, kan de oefening worden afgeblazen en zijn alle hulpverleners beschikbaar voor echte inzet.

© BON / FBF.NL
Provincie:
Tag(s):