zaterdag, 29. januari 2005 - 20:13

Bos voor, maar stemt tegen gekozen burgemeester

Delft

PvdA-leider Wouter Bos geeft toe aan de wens van de partij. Tijdens het PvdA-congres in Delft zei Bos zaterdag tegen de gekozen burgemeester te zullen stemmen. Bos is heeft liever dat de bevolking mag kiezen, maar legt zich neer bij het besluit van het ledenreferendum. De leden beslisten vorig jaar dat de burgemeester moet worden aangewezen door de gemeenteraad. De fractie heeft inmiddels een eigen initiatiefvoorstel ingediend dat de keuze van de nieuwe burgemeester laat aan de gemeenteraad.

Tijdens het partijcongres hebben de leden massaal een nieuw beginselprogramma aangenomen. Het oude programma dateerde van 1977. Ook ging de partij akkoord met een nota over integratie. De kern van de nieuwe beginselen is het recht op een fatsoenlijk bestaan. Iedereen moet hiermee kunnen rekenen op een 'dusdanig niveau van bestaanszekerheid dat men volwaardig aan de samenleving kan deelnemen'.

Bos haalde tijdens het congres fel uit naar minister Verdonk van Integratie. Bos is van mening dat ze de kloof tussen autochtonen en allochtonen juist vergroot. Verdonk praat bijvoorbeeld 'over moslims en Nederlanders alsof het gros van de moslims geen Nederlander is'. Volgens Bos heeft de minister het ook 'over een gebrekkig incasseringsvermogen om daarna in één moeite door te ontkennen dat er spraken is van racisme en discriminatie op de arbeidsmarkt'.

Voor het kabinet heeft de PvdA-leider ook geen goed woord over. Het kabinet verdeelt volgens hem de lasten oneerlijk, vertrouwt te veel op de markt en luistert naar niemand. Hij verwijt het kabinet dat men stelselmatig de angsten en zorgen van de mensen bevestigt en aanwakkert.

De PvdA is volgens Wouter Bos klaar voor nieuwe verkiezingen. De PvdA moet tegen 'politieke correctheid van nieuw rechts' in, durven kiezen voor 'evenwicht, nuchterheid en nuance'. 'Vanaf vandaag is ze niet meer de partij die haar trauma's aan het verwerken is. We zijn nooit klaar met vernieuwen, maar altijd klaar om verantwoordelijkheid te dragen.'

Voormalig PvdA-leider Kok heeft alle vertrouwen in zijn opvolger. ‘Hij is heel goed, niet alleen wat betreft de presentatie, maar ook inhoudelijk. Ik verwacht heel veel van hem’, aldus Kok op het congres.

© BON
Provincie:
Tag(s):