vrijdag, 15. juli 2005 - 12:09

Botulisme duikt weer op

Enschede

In de vijver aan de Buurserstraat is botulisme type C aangetroffen bij een aantal dode eenden. Dit is geconstateerd door het Waterschap Regge en Dinkel. Dit type is niet schadelijk voor mensen. Het Waterschap adviseert desondanks niet te zwemmen in de vijver of er dieren in te laten zwemmen. Ook is het belangrijk eenden niet te voeren, omdat er dan concentraties van eenden ontstaan. De kans op besmetting is hierdoor groot.

Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die onder andere in de waterbodem huist. Als de watertemperatuur boven de 20 graden komt, scheidt de bacterie een stof uit die zorgt voor dodelijke verlammingen bij watervogels en vissen. Van botulisme komen meerdere typen voor, maar type C komt in deze gevallen het meeste voor.

Door botulisme aangetaste vogels zijn herkenbaar door traagheid, niet of slechts kort kunnen vliegen en moeilijk kunnen lopen. Dode, door botulisme aangetaste vogels hebben vaak gestrekte poten, een gedraaide hals, afhangende vleugels en slijm in de snavel.
Provincie:
Tag(s):