vrijdag, 7. oktober 2005 - 13:44

Bouw eerste zinktunnel deel Noord/Zuidlijn gestart

Amsterdam

In de Sixhaven in Amsterdam Noord wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan het bouwdok voor de Noord/Zuidlijn. In het dok zullen in totaal vier tunneldelen worden gebouwd, drie IJ-elementen en het tunneldeel dat onder het Centraal Station door komt te lopen. Met de bouw van het eerste tunneldeel is men inmiddels gestart.

Nadat de tunnelelementen gebouwd zijn, zullen ze getransporteerd worden naar het Westelijk havengebied om daar te blijven liggen tot ze afgezonden worden. In hetzelfde bouwdok zal dan de bouw beginnen van de definitieve tunnel die de verbinding vormt tussen de zinktunnel in het IJ en het noordelijk gedeelte van de Noord/Zuidlijn.

Omwonenden hebben de afgelopen dagen behoorlijk wat overlast gehad van de heiwerkzaamheden aan het bouwdok. Door een technische oorzaak kon het heien niet met een geluidsmantel plaatsvinden waardoor de laatste twintig palen met behoorlijk wat lawaai de grond in werden gestampt.

De prognose is dat de tunnel in 2011 gereed is. Dan zullen dagelijks zo'n 200.000 reizigers dagelijks gebruik gaan maken van het traject. ©BON
Provincie:
Tag(s):